Klasszikusok karácsonykor: hal, bejgli, bor

2017.12.21

A halételek és a káposztás egytátételek mellett főként üdítőt és gyümölcsleveket fogyasztunk a karácsonyi vacsoránál, mellé bor kortyolunk a legszívesebben.

A Kutatópont Kft. Bdecemberben végzett 2000 fős felnőtt lakosságra reprezentatív online kutatásából kiderül, a magyarok körében oly népszerű rántotthús nem kapott dobogós helyet a karácsonyi menü tekintetében, a sós ételek közül a háztartások többségében valamilyen halétel (64%) kerül terítékre. További kedvelt ünnepi étkek a klasszikus krumpli és franciasaláta (50%), a káposztás egytálételek (49%), valamint a húsleves (42%).

A kor előrehaladtával a gasztronómiai preferenciák is változnak, míg a 30 év alatti felnőttek a húsleves és a rántotthús kettőse irányába kacsintgatnak, addig az átlagnál magasabb érdeklődés mutatkozik a szépkorúak körében a halételek iránt.

Ikonikus desszert a bejgli

A családok 69 százalékánál lesz bejgli az ünnepi asztalon. A további édességek közül az aprósütemények (49%) nassolása jellemző még magas arányban a hazai felnőttekre, alacsony arányban kerül torta (14%), vagy gesztenyepüré (11%) az asztalra.

A Kutatópont 2000 fős online felmérése alapján a hazai felnőtt lakosság főként szénsavas üdítővel (61%), vagy gyümölcslével (58%) csillapítja a szomját a kiadós menüsor után, mindkét frissítő a 30 év alatti felnőtt lakosság körében inkább kedvelt, míg 50 év felett jelentősen kisebb nyitottság mutatkozik az édes nedűk irányába.

A szeszesitalok közül a bor (52%) a legkedveltebb karácsonyi ünnepi ital a hazai piacon, mely a mind a férfiak mind a nők körében népszerű, és kedveltségét az sem befolyásolja, hogy városban vagy kisebb településen él valaki.

az eredeti hír itt elérhető