Hamarosan megújul az egykori nagypréposti palota

2017.12.30

Több ­százmillió forintból újul meg Eger egyik legszebb épülete.

A megyeszékhely egyik legszebb épülete az egykori nagypréposti palota, amelyben ma könyvtár működik – olvasható a heol.hu oldalon. Az impozáns épületet gróf Batthyány Ignác káptalani nagyprépost építtette, akiről csak kevesen tudják, milyen kiemelkedő személyiség volt.

A palotát Fellner Jakab tervei alapján 1774 és 1776 között építették, ám maga Batthyány Ignác soha nem lakott benne, mert erdélyi püspök lett. Az épületen a végső munkálatokat már Dobronyay Miklós kanonok végeztette el, a Fazola Henrik által készített erkélyrácson ezért az ő monogramja, D. M. látható.

Fotó: wikipédia

Batthyány Ignác nemesi család sarja volt, neves iskolákban végezte ­tanulmányait. Életére nagy hatással volt az Egerben eltöltött szolgálati ideje. Erdélyben több intézményt is alapított, melyek egri mintára jöttek létre.

Az impozáns épület hama­rosan megújul, több ­százmillió forintot költenek majd a szépítésére. A munkálatok idején a bibliotéka ideiglenesen a volt helyőrségi klub épületébe költözik majd, hogy zavartalanul elláthassa funkcióját. Ehhez azonban előbb még felújítják a helyőrségi klubot is, s csak ezt követően költözhet be a könyvtár.

További részletek: heol.hu

az eredeti hír itt elérhető