Szétesőben az egri Jobbik? 10 tagjuk is kilépett a pártból

2018.01.16

Tóth István és Bognár Ignác önkormányzati képviselők szerint Mirkóczki Ádám viselkedésével átadta Egert a Fidesznek vagy a balliberálisoknak. A két képviselő kemény szavakkal illette a párt országgyűlési képviselőjét, de bíznak benne, hogy lesz visszaútjuk a Jobbikba április 8-a után.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom egri alapszervezetét a párt országos elnöksége január 9-ei dátummal feloszlatta, az erről szóló határozatot a tagok pénteken kapták meg – hangzott el a két képviselő közös keddi sajtótájékoztatóján. Mint Tóth István elmondta, az indoklások között a következő szerepel: “Taggyűléseket ugyan tart a szervezet, de az nem érdemi munka és nem kampányszervezés zajlik.”

Ezt a kijelentést is cáfolták és árnyalták.
– A 2017-es év második félévére nyolc rendezvényt szerveztünk, ezen a helyi alapszervezet tagjainak 80-90 százaléka részt vett. Ugyanez nem mondható el Mirkóczki Ádámról, aki a múlt év második felében egy taggyűlésen sem volt jelen. Ezek alapján furcsának tartom azt, hogy inaktivitásra hivatkozik, mégis az ő elmondása alapján döntött az országos elnökség a feloszlatásról.

Ha az első félévben meg is jelent a taggyűlésen, csak úgy vett azon részt, mint egy előkelő idegen.

Úgy gondolom, azokat a feszültségeket, amik a Jobbikban tavaly felmerültek, mindig szerettük volna házon belül megoldani, nem a sajtón keresztül üzengetni. Erre több kezdeményezésünk is volt, sikertelenül – fejtette ki.

Tóth István – Fotó: Nemes Róbert

Nem kérdezték meg a helyi tagokat, mi is a helyzet Egerben

Tóth István nehezményezte, hogy az országos elnökség úgy döntött egyhangúlag a feloszlatás mellett, hogy a jelen lévő párttagok közül senkit nem hallgattak meg.

(A helyi Jobbik január 13-án kétsoros közleményében tudatta, hogy újjáalakult a Jobbik egri alapszervezete, melynek tagjai egyhangúlag Mirkóczki Ádámot választották meg elnöknek, az alelnök pedig Ecsedi Tamás lett. A szerk.)

A keddi sajtótájékoztatón erről is szóltak a képviselők, kiemelve, hogy az újraalakuló taggyűlésre őket már meg sem hívták. Hozzátették, ez ellen semmilyen jogorvoslati lehetőségük nincs, ezért komoly elhatározásra szánták el magukat.

– Az a 11 párttag, – 10 egri, 1 noszvaji – aki a szombaton megalakult új Jobbik egri szervezetébe nem kapott meghívást, egységesen, a mai nappal kilépett a Jobbikból – jelentette be Tóth István.

Mirkóczki nem 19-re, hanem 20-ra húzott lapot

A képviselő szerint a feloszlatással és az újraalakulással  Mirkóczki Ádám előremenekül.
– Ugyanis ha a választásokon nem szerepel jól, arra magyarázatot kell találni. Várjuk április 8-át, ami döntő fordulat lesz a Jobbik életében, és lehet, hogy a miénkben is. Bízunk benne, hogy a Jobbik visszatalál arra az útra, amin elindult. Talán lesz lehetőségünk még visszalépni a pártba, de gondolom, nem ilyen pártvezetéssel – zárta gondolatait.

Háttéralkut sejtenek

Bognár Ignác önkormányzati képviselő annyit tett hozzá, továbbra is dolgoznak, azt hogy milyen formában, majd április 8-a eldönti.
– Ez egy otromba történet, de Ádám nem 19-re, hanem 20-ra húzott lapot.

Bognár Ignác – Fotó: Nemes Róbert

Erőtlenné tette magát a viselkedésével, amivel átadta Egert vagy a Fideszes Nyitrai Zsoltnak vagy a balliberálisoknak. Lehet, hogy van valamiféle háttéralku, de erről nem tudhatunk semmit. Vélt vagy valós indokokkal tették tönkre az egri Jobbikot – zárta a sajtótájékoztatót.

A két képviselő kiemelte, a munkát függetlenként folytatják tovább az egri közgyűlésben.

A Jobbik egri elnökét, Mirkóczki Ádámot a sajtótájékoztató után telefonon kerestük, kíván-e reagálni a kilépésekre és az elhangzottakra, de csak annyit mondott, nem akar a sajtón keresztül üzengetni.

az eredeti hír itt elérhető