A könnyűzenei élet támogatásáról szerveznek konferenciát Egerben

2018.01.24

Országos, zenei témájú konferenciának és műhelymunkának ad otthont Eger február 7-én, amelyről Rázsi Botond, Eger alpolgámestere és Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program kollégiumvezetője tartott sajtótájékoztatót kedden a városházán.

Rázsi Botond elmondta, az egész napos konferenciára az ország minden tájáról várnak érdeklődőket. A rendezvény plenáris üléssel kezdődik, itt bemutatkozik majd az Egri Ifjúsági Zenei Program, valamint a Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program. Ezt követően pedig a Nemzeti Kulturális Alap aktuális pályázatairól műhelyprogram keretében tájékozódhatnak a résztvevők.

Hozzátette, az önkormányzat eddig több mint 10 millió forintot költött a helyi könnyűzenei élet támogatására az Egri Ifjúsági Zenei Program keretében.

Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló program kollégiumvezetője elmondta, a február eleji konferencián azt szeretnék, hogy az önkormányzatok és partnereik sikerrel vehessenek részt az Nemzeti Kulturális Alap városi zenei koncepciók elkészítésére kiírt pályázatán, ami február 28-án zárul.

Rázsi Botond és Bajnai Zsolt – Fotó: Szabó Katalin

Mint felidézte, a Nemzeti Kulturális Alap a Hangfoglaló programon keresztül az elmúlt 4 évben közel 3 milliárd forintot fordított a hazai könnyűzene támogatására, amelyből több mint 120 zenekar mellett klubok és zenei fesztiválok is részesültek.

Hangsúlyozta, Magyarország le van maradva a könnyűzene tekintetében a világban, fontos, hogy a fiatalok hangszerekkel ismerkedjenek.

Kiemelte, életpályamodell kidolgozását tervezik, amellyel forrást biztosítanak a zenészek színpadra lépéséhez, videoklip elkészítéséhez kétmillió forint értékben, helyi koncertek megszervezéséhez, később pedig akár nemzetközi fellépésekhez.

Novemberben Egerbe érkezett a Hangszert a kézbe program – Archív Fotó: Nemes Róbert

A városi zenei koncepciók elkészítését támogató 8,5 millió forintos forrás mellett január végéig másik két keret is nyitva áll még a pályázók előtt: ezek egyike közel 30 millió forintból segíti a zeneiskolai zenekarok munkáját, míg bő 120 millió forintból magyar zenészek és együttesek külföldi koncertjeit, turnéit támogatják – ismertette a kollégiumvezető.

az eredeti hír itt elérhető