Népszerű Heves megyében is az eSzemélyi

2018.01.26

Két éve vezették be az adattároló elemmel is rendelkező személyi okmányt, azóta több mint két és fél millió állampolgár rendelkezik eSzemélyivel. Heves megyében is népszerű a felhasználóbarát, gyorsabb ügyintézést is lehetővé tévő igazolvány, már a 75 ezret is meghaladta az eddig kiadott eSzemélyik száma. Továbbra is illetékmentes az igénylése.

A személyazonosítás mellett az elektronikus ügyintézésben és utazásnál is egyre nagyobb segítség az eSzemélyi, a kis plasztikhoz kapcsolódó szolgáltatások köre fokozatosan bővül. Megyénkben eddig több mint 75 ezer eSzemélyit igényeltek, ebből közel 25 ezret a megyeszékhely kormányablakában, de az egri mellett jelentős „személyi” forgalmat bonyolítottak a hatvani és gyöngyösi kormányablakok is – olvasható a kormanyhivatal.hu oldalon.

Az adattároló elemmel rendelkező kártya tartalmazza a tulajdonosa valamennyi személyes- és okmányadatát, a TAJ-számát és az adóazonosító jelét, az igénylő hozzájárulása esetén az ujjlenyomatát. Az okmányt felkészítették arra is, hogy – a szolgáltatás igénylése esetén – alkalmas legyen elektronikus aláírás létrehozására. Két, vészhelyzet esetén értesítendő telefonszámot is megadhatunk. A 65 év fölöttiek kérhetnek határidő nélküli okmányt is, ez esetben a plasztik nem tartalmaz adattároló elemet, így elektronikus szolgáltatásokat nem lehet vele igénybe venni.

Kényelmesen, otthonról is létre lehet hozni ügyfélkapu fiókot az új típusú személyi segítségével, a regisztrációhoz csak az okmány számára és az egyszer használható, az okmánnyal együtt megkapott regisztrációs kódra van szükség.

Az Ügyfélkapuval ezt követően számos ügyet elektronikus úton, személyes hivatali megjelenés nélkül is el lehet intézni az adóbevallástól a TAJ-szám érvényesség ellenőrzésén át az erkölcsi bizonyítvány igényléséig.
Ha még több ügyet szeretnénk otthonról intézni, az eSzemélyihez kapcsolódó díjmentes e-aláírás és időbélyegzés szolgáltatás nyújt erre lehetőséget. Az e-aláírás magán- és közigazgatási ügyekben is használható. Sokféle dokumentum, így (pl. ingóság adásvételi) szerződés, kérelem, űrlap, bejelentés is aláírható elektronikusan. (A szükséges technikai eszközökről és az alkalmazás módjáról további információkat talál IDE kattintva.)

Fotó:any.hu

Fontos figyelembe venni a tranzakciós limitet, egy-egy alkalommal az aláíró által vállalható kötelezettség nem lehet 10 ezer eurónál magasabb. Az eSzemélyihez tartozó elektronikus aláírás nem alkalmazható például ingatlanforgalmi szerződés, végrendeletet, vagy házasságkötés esetén sem.

Az igazolvány úti okmány funkciója kényelmesebbé teszi az Európán belüli utazásokat. Minden olyan határátlépésnél felhasználható, ahol a schengeni, vagy más államközi egyezmények által szabályozott, tehát pl. zsilipkapus beléptető rendszerek üzemelnek. (Utazás előtt IDE kattintva informálódhatunk. )

Az eSzemélyit bármelyik kormányablakban vagy okmányirodában térítésmentesen lehet igényelni és általában 8 nap alatt elkészül (ha a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján a tényállás tisztázott).

az eredeti hír itt elérhető