Sokszemközt Al Ghaoui Hesna-val

2018.01.29

A Sokszemközt előadás sorozat februári vendége Al Ghaoui Hesna!

Al Ghaoui Hesna magyar riporter, külpolitikai újságíró, a Magyar Televízió munkatársa. Elsősorban konfliktus zónákból adott tudósításai tették ismertté.

Édesanyja magyar, apja szír származású; szülei a Debreceni Orvostudományi Egyetem hallgatóiként ismerkedtek össze. Az egyetem elvégzését követően a család Salgótarjánba költözött – Hesna ott nőtt fel. Egy testvére van, Naima, a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársa.

A jogi diploma megszerzése után egy abszurd novellája megjelent a Népszabadságban, ahol 1998-ban külpolitikai újságíróként kezdett dolgozni. Nyelvtudása és családi kötődései révén érdeklődése elsősorban a Közel-Keleti térségre terjedt ki. Később a Magyar Televízió riportere lett; rendszeresen jelentkezik az MTV Híradójában és Panoráma című műsorában. 2010 őszétől az MTV Dokumentumfilm Szerkesztőségének munkatársa.

Nem haditudósító, de tudósításainak helyszínei gyakran esnek konfliktuszónákba. Riportfilmjeivel kétszer nyert Kamera Hungária díjat. A Gázai övezetben forgatott riportja (Brother Blood Bullet) bekerült a 47. monte-carlói televíziós fesztivál döntős alkotásai közé.

A libanoni palesztin menekülttáborokról készített riportjával 2008-ban harmadik helyezést ért el a CNN World Report pályázatán.

A 2010-ben, a gyerekhalandóságról Ugandában forgatott dokumentumfilmjét (A néma bölcsők) bemutatták az Al-Jazeera Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon.

2011-ben A halál illata című alkotása részt vett az 51. monte-carlói televíziós fesztiválon.

Szerkesztő-riportere és műsorvezetője az MTVA kéthetente jelentkező Bábel című riportműsorának,amely egy-egy különös témát jár körbe Magyarországról és a nagyvilágból.

A háborús konfliktusok helyszíneinek megrázó hétköznapjairól tett vallomásait Háborúk földjén címmel, riportkönyvben jelentette meg 2010-ben Tanít a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán, rendszeresen hívják előadni egyetemekre, konferenciákra, főleg tudósítói munkájáról A magyar Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet) felkérésére a Millenniumi Fejlesztési Célok jószolgálati nagykövete.

Időpont: 2018. február 19. 19:00
Helyszín: Eger, Leonardo Club (Klapka u. 8.)

Jegyinformációkért kattintsatok ide!

Borítókép: smokingbarrels.blog.hu

az eredeti hír itt elérhető