Gyöngyöm – figyelemfelhívás a méhnyakrák megelőzéséért

2018.01.31

A méhnyakrák a nők körében a második daganattípus, amely a leggyakrabban halálos szövődményekkel jár. Még mindig sok nő életét követeli annak ellenére, hogy ma már szinte teljesen megelőzhető lenne. 2018. január 27. és február 3. között a XII. Európai Méhnyakrák Megelőzés hetén számos rendezvény hívja fel a figyelmet a megelőzésre.

Egerben január 31-én, az Agria Parkban a Mályvavirág Alapítvány és a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete rendezi a Gyöngyöm programot, melyhez csatlakozott az Egri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya is. Az érdeklődők kézműveskedhetnek és kötetlen beszélgetésen vehetnek részt a szűrésről, a megelőzésről, a védőoltásról – olvasható a Heves Megyei Kormányhivatal honlapján.

Az Európai Méhnyakrák Szövetség (European Cervical Cancer Association – ECCA) 2007 óta szervezi meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet. A nemzetközi kezdeményezés célja felhívni a figyelmet arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

A program hazai szervezője a Mályvavirág Alapítvány, az egri programot a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezetével, az Egri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályával, a Védőnői Szolgálattal és a Családsegítő Alapítvánnyal közösen valósítják meg.

2018. január 31-én, 14 órától 17 óráig az Agria Parkba várják az érdeklődőket a Gyöngyöm program keretében. 

A kézműves foglalkozáson gyöngyöt lehet fűzni, akár karkötőt is a műtétre váró nőknek. A gyöngy a méhnyakrákot okozó HPV elleni védelmet szimbolizálja. Tabuk nélkül lehet beszélgetni és kérdezni a szűrésről, a védőoltásról, a megelőzésről.

Magyarországon évente közel 500 nő hal meg méhnyakrákban és mintegy 1000-1200 új megbetegedést diagnosztizálnak. A daganat kialakulásáért a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai felelősek. A méhnyakrákot korai stádiumban igen nehéz észrevenni, a rendszeres szűrésnek éppen ezért hatalmas szerepe van. A megelőzés másik fontos eleme a védőoltás, mely nem csak tiniknek, hanem érett nőknek is ajánlott, sőt a fiúknak, férfiaknak is érdemes megfontolni a beadatását!

Borítókép: malyvavirag.hu

az eredeti hír itt elérhető