Fogyasztóvédelem: idén is nagyon figyelnek az e-kereskedelemre

2018.02.01

Összegezte a tavalyi évét és kitűzte idei évi céljait a fogyasztóvédelem. Beszédes számok következnek.

A 197 járásban elérhető fogyasztóvédelmi hatósághoz tavaly közel 31 ezer megkeresés érkezett, elsősorban jótállási, panaszkezelési és netes kereskedelemmel összefüggő ügyekben. Az online vásárlások számának folyamatos növekedése miatt idén is az e-kereskedelem áll a fogyasztóvédelem középpontjában.

A fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Internet Laboratóriuma 2017-ben több mint 800 – az előző évekhez képest ötször több – webáruházat ellenőrzött, főként próbavásárlásokkal. Az NFM a jogsértő webáruházakról folyamatosan tájékoztatja a fogyasztókat, ezzel segítve az egyes vásárlások előtti döntéseket. A hatósági intézkedéseknek köszönhetően a hazai internetes kereskedelemre nem jellemzőek a kirívó fogyasztóvédelmi jogsértések.

Az árubemutatós visszaéléseknek annyi

Az árubemutatós visszaélések száma a 2015 decemberében elfogadott kapcsolódó törvénymódosítás és a hatékony hatósági eljárások eredményeként 2018-ra a negyedére csökkent.

A rendőrséggel és az adóhatósággal folytatott sikeres együttműködésnek köszönhetően két megyében árubemutatós cégvezetőket előzetes letartóztatásba helyeztek, több megyében pedig megszűntek az árubemutatók.

A vásárlók, családok biztonsága érdekében a fogyasztóvédelmi hatóság 2017-ben összesen 145 veszélyes terméket – főként gyermeksporteszközöket, játékokat, fényfüzéreket, etetőszékeket – vont ki a forgalomból.

2018-ban folytatódik a vállalkozások jogsértő magatartását kiszűrő, konzultatív fogyasztóvédelmi tevékenység. Az éves ellenőrzési terv összesen 45 vizsgálatot tartalmaz, így többek között a lábbelikre vonatkozó szavatosság, a kuponos értékesítés és az utazási irodák ellenőrzését. Továbbra is kiemelt terület marad az elektronikus kereskedelem, az árubemutatók, a vidámparkok, kalandparkok és aquaparkok ellenőrzése.

A hatósági ellenőrzések mellett kiemelt szerepe van a fogyasztói tudatosságnak is, melynek elterjesztését célszerű a fiatalkorúak körében elkezdeni. Az NFM ennek érdekében írta ki a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” pályázatát, amely már a második tanévénél jár. A nagysikerű program keretében 16 megyében 36 általános és középiskola részesült elismerésben, a címet emellett két külhoni magyar iskola is kiérdemelte.

az eredeti hír itt elérhető