Adj utat a segítségnek! Kampányol a Magyar Közút

2018.02.02

Méretes molinók hívják fel a figyelmet arra, hogy autópályán és -úton, hogyan alakítsák a közlekedők a biztonsági folyosót, hogy mentőnek, tűzoltónak is legyen helye. Fontos szabály, érdemes betartani.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal együttműködve folytatja kampányát, hogy felhívják a figyelmét az autósoknak a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművek közlekedéséhez szükséges biztonsági folyosók biztosítására. Idén az M3-as és az M7-es autópálya nagyobb forgalmú szakaszain, az útpálya feletti hidakon helyeztek ki figyelemfelhívó molinókat.

A KRESZ előírásai szerint az azonos irányú forgalom számára két vagy ennél több forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton kialakult forgalmi torlódás esetében, megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművek akadálytalan továbbhaladásának biztosítása érdekében, a belső (bal szélső) forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódniuk, míg az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek jobbra kell húzódniuk.

A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy bár ezt a szabályt az autósok döntő többsége ismeri, gyakran sajnos mégsem tartják be.  Pedig egy baleset esetén a mentésben résztvevők gyorsabb helyszínre jutása életet menthet, valamint az útszakasz mielőbbi felszabadítását a műszaki mentésben résztvevő járművek tudják biztosítani, ezért számukra is fontos, hogy minél hamarabb a helyszínre jussanak. Fontos megjegyezni, hogy a biztonsági folyosó akkor alakítható ki hatékonyan, ha a járművezetők már a torlódás kialakulásakor a megfelelő oldalra húzódnak.

Egy mentő fedélzeti kamerája rögzítette a következő videót az M7-es autópályán. Molnár Ákos felvétele kitűnő példa arra, hogyan kell utat adni a megkülönböztető jelzéssel közeledő mentőnek autópályán torlódás esetén.

Köszönjük, hogy utat engedtetek! Ezt így kell csinálni!;) 14/131 KIM

Közzétette: Ákos Molnár – 2017. július 27.

A biztonsági folyosó (mentősáv) rendkívül fontos, Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal együttműködve idén is folytatja kampányát. Tavaly óta az M1-es autópálya több szakaszán is felhívják az autósok figyelmét, hogy rendkívüli helyzet esetén biztosítsák a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek számára az úgynevezett biztonsági folyosót. Ezt a kampányt idén az M3-as és M7-es autópályára is kiterjesztették:

Az M3-as autópályán az alábbi szakaszokon helyeztek ki a molinókat:

–          a Miskolc felé vezető oldalon, a sikátorpusztai bekötőúti hídon,
–          a Miskolc felé vezető oldalon, a füzesabonyi, 33-as számú út csomóponti hídján,
–          a Budapest felé vezető oldalon, a fóti összekötő úti hídon,
–          a Budapest és Miskolc felé vezető oldalon, a gyalogúti hídon,
–          a Budapest és Miskolc felé vezető oldalon, a dülőúti hídon.

Az M7-es autópályán pedig ezeken a szakaszokon láthatják a molinókat:

–          a Budapest felé vezető oldalon, az érdi Tetőfedő utcai hídon,
–          a Budapest és Letenye felé vezető oldalon, a törökbálint Kazinczy úti hídon,
–          a Budapest és Letenye felé vezető oldalon, a velencei pihenő gyalogúti hídján,
–          a Budapest és Letenye felé vezető oldalon, a lepsényi pihenő gyalogúti hídján,
–          a Letenye felé vezető oldalon, a sóstói pihenő gyalogúti hídján.

az eredeti hír itt elérhető