Hétvégén visszatér a tél – A Magyar Közút az érintett területeken megerősített szolgálatot rendelt el

2018.02.02

Péntektől kezdődően a hétvégére újra az évszaknak megfelelő, télies idő várható. A csapadékos idő mellett a hőmérséklet csökkenésével egyre több helyen várható nagyobb víztartalmú, jelentősebb mennyiségű, úgynevezett tapadó hó. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazással várhatóan érintett területeken valamennyi hóeltakarító eszközét készültségbe helyezte, a szükséges beavatkozásokat megerősített irányító személyzettel látja el.

Az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy a következő napokban fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján péntektől kezdődően az ország nagy részén az esőt havas eső, majd havazás váltja fel. Pénteken elsősorban a Dunántúlon, míg szombaton az ország nyugati, középső és északi területein, vasárnap pedig keleten is lehet még havazás. A havazással együtt, az éjszakai és nappali hőmérséklet is jelentősen csökken majd, hétvégén napközben is 0 Celsius fok körül lesz, éjszakánként és hajnalonként egyes területeken pedig akár mínusz 10 Celsius fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. péntektől valamennyi sószórásra és hóekézésre alkalmas gépjárművével elvégzi a szükséges preventív beavatkozásokat.

Az irányító ügyeleti szolgálatot is megerősítik a megnövekedő bevetésirányítási feladatok miatt.

Ennek egyik elsődleges oka, hogy az előrejelzések szerint sok helyen esőből vált havazásra az időjárás, ezért a megelőző védekezés is nehezebb, hiszen a kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat az eső lemossa a burkolatról, illetve a várhatóan nagyobb víztartalmú, tapadó hó könnyebben megmarad az út burkolatán.

Archív fotó: MTI

A havazás kezdetén is úgynevezett alászórást végeznek a szakemberek, ami biztosítja, hogy a leeső hó ne tapadjon, fagyjon rá rögtön a burkolatra. Majd a havazás előrehaladtával kerülhet sor a hóeltakarításra, amikor ekézhető vastagságot ért el a friss hó. A társaság a havazással érintett területeken ütemezetten látja majd el ezen hóeltakarítási munkákat. Ez azt jelenti, hogy első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak.

Az egyes területekre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe. Főleg a magasabban fekvő területeken akár 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat rövid idő alatt, ezért a társaság folyamatos munkavégzése mellett is lehetnek időszakosan télies útviszonyok egyes térségekben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy a hétvégén fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú és profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak!

Érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők: http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.

az eredeti hír itt elérhető