Választás 2018: Hétfőn befejeződik az értesítők postázása

2018.02.18

A névre szóló küldeménybne az országgyűlési választás kitűzéséről tájékoztat a választási iroda. Az értesítőket a február 9-i névjegyzéki állapotnak megfelelően nyomtatták ki.

A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb hétfőig postázzák az értesítőt a lakcímére arról, hogy szerepel a névjegyzékben. Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki. Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak az érintett nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. Az értesítő nem tartalmazza a választópolgár személyi azonosítóját.

A választópolgárok az értesítőn szereplő adataikkal ajánlhatnak érvényesen képviselőjelöltet. Azok esetében, akik az országgyűlési képviselők választásán nemzetiségi választópolgárként szerepelnek a névjegyzékben, az értesítőn feltüntetik, melyik nemzetiség listáján szavazhatnak.

Az értesítő tartalmazza továbbá a szavazás helyét, idejét és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

az eredeti hír itt elérhető