Influenza – egyre több a beteg, látogatási tilalom a kórházakban

2018.02.21

Az év 7. hetében több, mint 1200 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Heves megyében. Az Influenzafigyelő szolgálatban részt vevő praxisok jelentése alapján a betegek száma nőtt, 5 betegnél virológiai vizsgálat is kimutatta az Influenza B vírus jelenlétét.

A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya összesített adatai szerint megyénkben a betegek aránya járvány-küszöb fölötti, mérsékelt influenza aktivitást mutat. Minden kórházunkban látogatási tilalom van érvényben, a hatvani és egri intézményekben minden osztályra kiterjedően – olvasható a kormanyhivatal.hu oldalon.

A Figyelőszolgálatban résztvevő megyei praxisokból származó adatok alapján készített becslés szerint 2018. február 12. és február 18. között 1.215 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A megbetegedések 47,8%-át az Egri-, 44,4%-át a Hatvani-, 7,8%-át a Füzesabonyi Járási Hivatal illetékességi területéről jelentették.

A 7. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: 
– A betegek 36,7%-a 14 éven aluli volt. A megbetegedések 0,4%-a a 0 évesek, 2,9%-a az 1-2 évesek, 9,9%-a a 3-5 évesek, 10,7%-a a 6-9 évesek és 12,8%-a a 10-14 évesek korosztályát érintette. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.
– A 14 éven felüliek közül került ki a betegek 63,3%-a. Ezen belül 19,3% a 15-24 évesek, 22,6% a 25-34 évesek, 15,2% a 35-59 évesek és 6,2% a 60 éven felüliek korosztályába tartozott. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.

Heves megyében az 7. héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 380,1 százezrelék, ami ún. járvány-küszöb érték (150 százezrelék) fölötti, mérsékelt influenza aktivitást mutat.

Az Influenza figyelőszolgálat jelentése alapján az 7. héten az Egri (473,6 százezrelék) és a Hatvani Járási Hivatal területén influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult betegek aránya (420,2 százezrelék) meghaladja a járvány-küszöb értékét.

Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat sentinel orvosai virológiai vizsgálatra 5 betegtől küldtek be mintát az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára, a mintákból Influenza B vírus volt azonosítható.

A kórházi influenza jelentőszolgálat adatai alapján influenzaszerű tünetek miatt 1 főt kellett kórházba szállítani (Bugát P. Kh.), 2 főt intenzív terápiás ellátásban részesítettek (Bugát P. Kh., Markhot F. Kh.) és 2 fő állapotában gépi lélegeztetés vált szükségessé (Bugát P. Kh., Markhot F. Kh.).

Heves megye fekvőbeteg ellátó intézeteiben elrendelt látogatási tilalmak:

1. Az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet főigazgatója (székhely: 3000 Hatvan, Balassi Bálint u. 16. képviseli: Dr Stankovics Éva főigazgató) az influenzaszerű megbetegedések megnövekedése miatt saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelt el.
A látogatási tilalom kezdete: 2018. február 7.
A feloldás időpontja: visszavonásig
Érintett osztályok: A kórház teljes területén.

2. A Bugát Pál Kórház (székhely: 3201 Gyöngyös, Dózsa Gy. u. 20 -22, képviseli: Dr. Weisz Péter főigazgató) az influenzaszerű megbetegedések megnövekedése miatt saját hatáskörben részleges látogatási tilalmat rendelt el.
A látogatási tilalom kezdete: 2018. február 5.
A feloldás időpontja: visszavonásig
Érintett osztályok: Intenzív Osztály
Gyermek-Újszülött Osztály
Szülészeti Osztály

3. A Mátrai Gyógyintézet főigazgatója (székhely: 3233 Mátraháza, Külterület képviseli: Dr Urbán László PhD főigazgató főorvos) saját hatáskörben az influenzaszerű megbetegedések megnövekedése miatt részleges látogatási tilalmat rendelt el.
A látogatási tilalom kezdete: 2018. február 6.
A feloldás időpontja: visszavonásig
Érintett osztályok: Intenzív Osztály

4. A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet főigazgatója (székhely: 3300 Eger, Széchenyi u. 27-29. képviseli: Dr. Vácity József főigazgató) az influenzaszerű megbetegedések megnövekedése miatt saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelt el.
A látogatási tilalom kezdete: 2018. február 9.
A feloldás időpontja: visszavonásig
Érintett osztályok: A kórház teljes területén.

Felhívjuk a figyelmet néhány kiemelt jelentőségű higiénés szabály betartására, amelyek segítenek csökkenteni a fertőződés veszélyét:

– A legfontosabb, hogy aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől!
– Alkalmazzon megfelelő higiéniai etikettet köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál – használjon eldobható papírzsebkendőt!
– A használt zsebkendőt azonnal helyezze a táskájába, vagy zárható szemeteszsákba!
– A gyakori melegvizes–szappanos kézmosás jelentősen csökkenti nem csak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is.
– Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete, egere, telefon, távirányító, villanykapcsoló felülete, kilincs, WC-lehúzó stb.)!
– Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről!
– Járvány esetén lehetőség szerint kerülje azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, közlekedési eszközök, liftek használatát. Ha mód van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Egészséges, változatos étrenddel, rendszeres testmozgással támogathatja immunrendszerét.

az eredeti hír itt elérhető