Orbán Viktor: Eger egy olyan város, amelyik ad magára

2018.02.21

Egerben kezdte országjáró kampánykörútját a miniszterelnök. Orbán Viktor miniszterelnök kedden délután érkezett Egerbe, hogy találkozzon Habis László polgármesterrel és aláírást gyűjtsön Nyitrai Zsoltnak, Eger és térsége országgyűlési képviselőjének. Az Eger Hírek lehetőséget kapott arra, hogy a miniszterelnökkel a választási kampányról, a városban zajló fejlesztésekről és a jövőről beszélgessen.

EgerHírek: – Eger az országjáró kampánykörút első állomása. Van ennek valamilyen különleges jelentősége?

Orbán Viktor: – Egerért sokat harcoltunk, nem volt könnyű megszerezni az emberek bizalmát. Itt mi sokszor szenvedtünk vereséget. Én személyesen is sokat dolgoztam azért, hogy az egriek bizalmát egy fideszes polgármester, illetve egy fideszes kormány kiérdemelje. Ahhoz, hogy polgári kormány legyen Magyarországon, kellett az egriek támogatása is. Ez a város a szememben a polgári fordulat szimbóluma.

EH: – Mit tanácsolna Nyitrai Zsoltnak, Eger és térsége országgyűlési képviselőjének?

OV: – Mi tapasztalt harcosokat indítunk a választáson. Eger polgármestere és a képviselő jelöltünk is az. Pontosan tudják, hogy az elvégzett munka számít. Éppen ezért ajánlottuk az egriek figyelmébe a munkát megbecsülő embereket. Most sem tudok mást tanácsolni nekik, minthogy a munkát el kell végezni.

Orbán Viktor és Nyitrai Zsolt a városházán – Fotó: Nemes Róbert

Egyébiránt mi elsősorban derűs, humoros kampánnyal készülünk. Lesz benne önirónia és nem feledkezünk meg a közös döntés szépségéről. Számomra a választás mindig ünnep lesz. Akkor is, ha nyerünk, akkor is, hogy ha nem. Ezért azt javaslom mindenkinek, hogy ne engedjük, hogy elrontsák az ünnepünket.

EH: – Ha már ünnepről beszélünk, az egriek tudják csak igazán, milyen öröm számunkra, hogy hosszú idő után a városnak végre lesz autópálya összeköttetése.

OV: – Az M25-ös építése maximálisan Nyitrai Zsolt érdeme, én csak beadtam a derekamat. Az üres ígéreteknek vége, épül az út. Ha ránk bízzák az egriek a folytatást, nem fog félbemaradni, mi be is fogjuk fejezni. Sőt Habis László polgármester úrral és Nyitrai Zsolttal megállapodtunk ma abban, hogy ahogy beért a városba a négysávos út, elkezdjük megépíteni az elkerülőt is, hogy ne egyből a belváros felé vigye be a forgalmat, hanem elkerülő is rendelkezésre álljon. Ez a legfontosabb fejlesztés szerintem, nem csak azért, mert ennek van gazdasági értelme, hanem mert ez régi ígéret az egriek felé. A 2002-es kampányban még Medgyessy Péter mondta, hogy ha hivatalba lép, akkor megépíti, de hát ez ránk maradt.

EH: – Gazdasági jelentőségű fejlesztéseket említett. Ilyen az épülő ipari park is.

OV: – Igen. Mert azok a fejlesztések élveznek előnyt az én fejemben, amelyek megpróbálják a kultúrváros mellett ipari várossá is tenni Egert. Ilyen jellegű megállapodásunk is van a városvezetéssel és hamarosan átadják a város történetének legnagyobb ipari beruházását. És még újabb területeket fogunk átadni állami tulajdonból a városnak, hogy az ipari parkot még tovább lehessen bővíteni.

A miniszterelnök a Polgárok Házába is ellátogatott – Fotó: Nemes Róbert

EH: – Egerről még sem elsősorban az ipar jut az ide látogatók eszébe. Van messze földön híres borkultúránk, várunk, műemlék jellegű épületeink, templomaink. Hogy csak néhányat említsek. Ön is szívesen látogat el hozzánk?

OV: – Egerbe mindenki eljön előbb vagy utóbb. Nagyon sok kedves ismerősöm él itt. Éppen ezért fontosak számomra a kulturális fejlesztések is. Például a vár rekonstrukciója, amihez hatmilliárd forinttal járult hozzá a kormány. De megállapodtam a polgármesterrel, hogy a választások után elkészítenek egy nagy, átfogó várrekonstrukciós programot. Azt ígértem meg, hogy bár nem lehet mellőzni az országos műemlékvédelmi szempontokat, de alapvetően az fog történni a várral, amit a helyiek akarnak.

De van itt még más is. Nem szabad megfeledkeznünk a kórházról, amit sikerült megmentenünk az egrieknek. Vagy ott van a sport támogatása. Összegszerűen éppen az egyik legnagyobb beruházás az úszó akadémia kivitelezése, ami nagyon jó ütemben halad. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy Eger az, ami. 2010-hez képest háromszoros a turisztikai látogatottsága a városnak, ami szerintem országos rekord.

A kormányfő aláírást gyűjtött Nyitrai Zsoltnak – Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

EH: –A fejlesztések azonban nem állnak meg. Mi lesz a következő nagy beruházás a városban?

OV: – Én azt mondtam a polgármesternek, hogy ne várjanak, hanem egy-egy témát emeljenek ki és közvetlenül a kormányzathoz nyújtsák be a terveiket. Ilyen például a wellness program. Szállodaépítés is szerepel a város tervei között, termál összekötéssel. Ezek kiemelt ügyek, amelyekkel nem kell várni. Ahogyan a vár rendbetételével sem. Ez olyan fejlesztés, amit a kormány különösen a szívén visel. Úgy érzem Eger egy olyan város, amelyik ad magára.

EH: –Térjünk vissza zárszóként a politikára, hiszen hivatalosan is kampány időszak van. Mi az, amit üzenne a választóknak?

OV: – Fontosak a fejlesztések, de mindez a semmibe vész, ha nem védjük meg. Most a legfontosabb kérdés mégis csak az, hogy sikerül-e megvédeni az országot a migránsoktól. Mindenkit arra szeretnék emlékeztetni, hogy ha 2014-ben úgy döntöttek volna a magyarok, hogy szocialista kormány legyen, akkor ma Magyarország úgy nézne ki, mint egy nagy migráns tábor. Nem lenne kerítés, mi is célpontjai lennénk a terrorakcióknak, a mi lányaink sem lennének biztonságban és itt is azt indítványoznák, hogy vegyük le a kereszteket a falról és a karácsonyt diszkréten otthon ünnepeljük. Most nagy a tét. Minden vagy semmi kérdése. Ezt itt az egri vár tövében értik az emberek.

Szerző: Gay Krisztina

az eredeti hír itt elérhető