Új helyen a babamentő inkubátor

2018.02.23

Az egri önkormányzat közel egymillió forintos támogatásával, új helyen alakította ki a babamentő inkubátor helyét a Markhot Ferenc Kórház. A régi hely elbontása felújítási munkálatok miatt vált szükségessé. A babamentő inkubátor a Knézich Károly úti főbejárat mellett, jól megközelíthető, védett helyen található és biztosítja az intimitást.

Eger önkormányzata és az egri kórház elkötelezett híve az emberi életnek, s kiemelten fontosnak tartják a nehéz helyzetbe került anyák segítését, az emberi élet védelmét – hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón.

Dr. Thummererné Rebicsek Rita ápolási igazgató, Martonné Adler Ildikó alpolgármester, Vácity József, a kórház főigazgatója – Fotó: Szabó Katalin

Mint megtudtuk, a kórház már több mint tíz éve működtet babamentő inkubátort, melybe a érvényben lévő törvény ide vonatkozó passzusa szerint az anya elhelyezheti újszülöttjét. A 2012.évi C.törvény a Büntető Törvénykönyvről, Családi jogállás megsértése 213. § szerint nem követ el bűncselekményt az anya, ha a kórház által működtetett inkubátorban helyezi el gyermekét, jogában áll az inkubátorban hagyni, ezzel kifejezi az örökbefogadásához való végleges hozzájárulást. A Markhot Ferenc Kórház babamentő inkubátorába legutóbb 2014-ben helyeztek el egy egészséges kisfiút.

Megfelelő hőmérsékletűre felfűtött inkubátor működik a helyiségben – Fotó: Szabó Katalin

Dr. Vácity József, a kórház főigazgatója kiemelten fontosnak tartja, hogy az esetlegesen krízishelyzetbe kerülő személyek támogatását is biztosítani tudja az egri kórház. A krízishelyzeteknek egy speciális esete annak az édesanyának a krízise, amikor nem tudja vállalni a megszületett gyermekét, és hogy nehogy véletlenül a babának valami baja essen, ezért szükségesek ezek a kihelyezett inkubátorok.

Ezek télen-nyáron temperált helyiségű, kis épületek, ahol folyamatosan, a hét minden napján, a nap minden órájában egy megfelelő hőmérsékletűre felfűtött inkubátor működik, ahová a babákat el tudják helyezni ezek az édesanyák – fogalmazott.

Martonné Adler Ildikó alpolgármester elmondta, az önkormányzat nagyon fontosnak tartja, hogy a kórházzal szoros, napi kapcsolatban legyen, hiszen sok múlik azon, hogy Eger lakossága szintű, minőségű egészségügyi ellátást kap.

az eredeti hír itt elérhető