Kirabolta az anyját és a nagymamát – enyhített a másodfokú bíróság

2018.02.26

A másodfokú bíróság a vádlott fiatal korára, az időmúlásra, valamint a sértett megbocsátására is figyelemmel az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetést hat évről öt évre enyhítette.

A Hatvani Járásbíróság a 2017. szeptember 21-én kihirdetett elsőfokú ítéletével az előzetes letartóztatásban lévő B. B. vádlottat két rendbeli rablás bűntette, két rendbeli magánlaksértés vétsége és garázdaság vétsége miatt hat év börtönbüntetésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezéssel éltek.

Az Egri Törvényszék a most meghozott másodfokú ítéletével az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatta, az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztést öt évre leszállította, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a 18 éves vádlott 2015. augusztus 11-én megjelent a nagymamája hatvani munkahelyén azzal a szándékkal, hogy tőle pénzt szerezzen. A helyszínen tartózkodott a vádlott édesanyja is. A vádlott már sokadik alkalommal követelt pénzt a nagymamájától és az édesanyjától, akik nem akartak neki pénzt adni, ezért a vádlott megöléssel fenyegette meg őket, és a nagymamáját meglökte. A fenyegetés és a lökés hatására a vádlott édesanyja 5.000,- forint készpénzt adott át a vádlottnak, aki ezt követően távozott a helyszínről.

A vádlott 2016. február 11-én 17 óra körül megjelent a Hatvanban lakó nagymamája tulajdonában lévő családi háznál, és többször becsengetett. A vádlott a házban lakó és testi fogyatékkal élő édesanyjától az ablakon keresztül pénzt követelt, és azzal fenyegette meg, hogy ha nem ad neki pénzt, akkor megveri. A vádlott édesanyja a fenyegetés hatására a vádlottnak az ablakon keresztül 2.500,- forintot adott, aki a pénzt kevesellte, és még többet követelt. A vádlott ezt követően a kaput kinyitotta, majd az általa kitört ablakon keresztül bemászott a teraszra. A vádlott a teraszon talált kalapáccsal ütni kezdte a falat, miközben folyamatosan pénzt követelt, és az édesanyját megöléssel fenyegette. Ezt követően a vádlott berúgta a zárt ajtót, és a hűtő mellől felkapott késsel tovább fenyegette az édesanyját, majd kétszer arcon ütötte őt. A sértett a teraszra menekült.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályok betartásával megalapozott tényállást állapított meg és indokolási kötelezettségének is eleget tett. A másodfokú bíróság a vádlott fiatal korára, az időmúlásra, valamint a sértett megbocsátására is figyelemmel az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetést hat évről öt évre enyhítette, mely büntetés a vádlott vonatkozásában alkalmas és elégséges a büntetési célok elérésére. A bíróság ítélete jogerős – közölte az Egri Törvényszék Sajtóosztálya.

az eredeti hír itt elérhető