A Rotary Club Eger több mint két millió forintos adománnyal indult a romániai magyar iskolába

2018.03.01

Az intézménybe laptopokat és számítástechnikai felszereléseket vittek, hogy a diákok anyanyelvi oktatását segítsék.

Dr. Sipos Mihály a Neumann János Gimnázium igazgatója a Rotary Club Eger képviseletében elmondta, három évvel ezelőtt kereste meg őt a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.
– Az erdélyi szórványban található Magyardécse nevű, színmagyar lakosságú faluban van egy általános iskola, ahol magyar nyelven oktatnak. Ahhoz, hogy ez az iskola fennmaradjon és hogy az 50-60 kilométeres körzetben szétszórt települések magyar gyerekei anyanyelvi oktatásban részesüljenek, ez az egyetlen iskola nyújt lehetőséget – mondta el.

Örülnek, ha segíthetnek – Fotó: Nemes Róbert

Hozzátette, a fennmaradásukhoz, működésükhöz szükséges, hogy legyen egy kollégium és étkezési lehetőség a gyerekeknek.

A Rotary Club Eger tagjai ezért elhatározták, hogy segítenek, amiben tudnak.
– Tavaly előtt konyhafelszereléseket vittünk az iskolának, körülbelül másfél millió forint értékben. Ezzel az adománnyal megmozgattuk a helyieket, más Rotary Clubbokat és a magyar kormányt is. Jelenleg ott tartunk, hogy március másodikán felavatják az iskola kollégiumát és konyháját. Erre az eseményre kaptunk meghívást és most sem akarunk üres kézzel menni – jelentette ki Sipos Mihály.

Nem először adományoz a Rotary Club Eger – Fotó: Nemes Róbert

Kiemelte, a Rotary Club ezúttal összefogott a Neumann János Gimnáziummal és az egri Interact Clubbal, így két és fél millió forintos adományt visznek az intézménybe.
– Számítógépeket, laptopokat, projektorokat, multifunkcionális készülékeket, valamint ehhez kapcsolódó tartozékokat adományozunk, ezzel is segítve az iskolát és az anyanyelvi oktatást – hangsúlyozta.

az eredeti hír itt elérhető