Tudtad? A bor csökkentheti az Alzheimer-kór esélyét

2018.03.04

Amerikai kutatók arra jöttek rá, hogy naponta egy-két pohár bor, bizony kifejezetten jót tesz az agynak. Mi ehhez csak annyit tennénk hozzá: minőségi legyen az a bor.

A kutatás az alkoholfogyasztás és az agy „tisztán tartása” között mutatott ki kapcsolatot. A kulcs a mennyiség. A túl sok bor elhomályosítja az elmét, a kevés azonban serkentőleg hat az agyra – legalábbis ezt állítja a Science Daily minap megjelent cikke egy kutatásra hivatkozva.

Egészségünkre! (Pixabay/epicantus)

A New York-i University of Rochester Medical Center kutatása szerint a mértékletes alkoholfogyasztás gyulladáscsökkentő hatású illetve segít az agyban található toxikus anyagok „kitakarításában”. Utóbbiak jelenléte, a tudomány mai állása szerint, szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában is.

A folyamatos nagymennyiségű alkoholbevitel közismerten károsítja a központi idegrendszert – magyarázza a tanulmány kapcsán az egyik szerző, Maiken Nedergaard. – Most azonban első ízben sikerült bizonyítanunk, hogy a kevés alkohol viszont jótékonyan hathat az agyra, segít a hulladék eltávolításában. Így az alacsony, mértékletes alkoholfogyasztás csökkentheti a demencia esélyét.
Az egerekkel végzett kísérletről bővebben a boraszportal.hu oldalon.

az eredeti hír itt elérhető