A muszlimok nem tűrik meg II. János Pál pápa szobrát Franciaországban

2018.03.07

El kell távolítani II. János Pál pápa szobrát a Franciaország északnyugati részén lévő Ploërmel nevű község egyik teréről egy bírósági határozat értelmében, ugyanis szúrja a szemét az ottani liberálisoknak, de legfőképp a muszlimoknak.

II. János Pál pápa szobra még a köztéren Ploërmelben.FORRÁS: AFP/DAMIEN MEYER

 

Igaz a szobor 2006 óta áll a téren, de a liberálisokat és a muszlimokat csak ekkor kezdte el zavarni, vélhetően összefüggésben áll Macron elnök megválasztásával. Itt van az eredménye a muszlim-liberális szörnykoalíció győzelmének.

A vita még tavaly ősszel robbant ki, amikor a francia Államtanács úgy határozott, hogy le kell venni a szobor tetejéről a keresztet, mert az sért egy 1905-ös törvényt, amely kimondja az egyház és az állam teljes szétválasztását. A több mint száz éves jogszabály ugyanis tiltja a vallási jelképek elhelyezését közterületeken. A szörnykoalíciónak azonban ez sem volt elég, így nemcsak a keresztet, de az egész szobrot el kell távolítani. Ploërmel lakói úgy határoztak, a kommunizmus ellen harcoló nagy pápa szobrát áthelyezik a helyi templom kertjébe. (Keresztet csak múzeumokban, a templomokban és a temetőkben lehet elhelyezni.)

Az Államtanács határozata felháborította a francia és az európai konzervatív közvéleményt. Többek között Beata Szydło, volt lengyel miniszterelnök is elítélte a döntést valamint Gilles Pennelle, a Nemzeti Front Bretagne tartománybeli regionális tanácsának az elnöke:

abszurd, hogy a francia bíróság megengedi a muszlimoknak a burkini viselését a tengerparton, de tiltja II. János Pál szobrának a köztéri megjelenítését.

 

 

az eredeti hír itt elérhető