Az ellenzék terve: migránsokat a laktanyába!

2018.03.07

Habis László Eger, Nagy Csaba Füzesabony és Juhász Attila Simon Felsőtárkány polgármestere egyetértenek abban, hogy az ellenzék terve – miszerint migránsokat telepítenének a használaton kívüli laktanyákba – káros hatással lehet a térség nyugalmára, közbiztonságára.

Habis László, Eger polgármestere emlékeztetett arra az ellenzéki politikusok által megfogalmazott javaslatra, miszerint a migránsok megfelelő elhelyezése a használaton kívüli laktanyákban – így az egri Dobó István Laktanyában is – megoldható.

– Egy történelmi, 125 évvel ezelőtt épült épületegyüttesről van szó. Részben most is használatban van, hiszen a bírósági szervezeteknek ad otthont. Ezzel együtt úgy gondoljuk, elképzelhetetlen, hogy az egykori laktanya épülete menekülttábor legyen – mondta.

Juhász Attila Simon, Habis László és Nagy Csaba – Fotó: Nemes Róbert

Hozzátette: ráadásul a Károly város, a Hajdúhegy és a környező területek egyaránt lakóövezetek, amelyeket rendkívül hátrányosan érintene egy ilyen döntés. A polgármester hangsúlyozta: az itt lakók nyugalma mellett fontos szempont az is, hogy Eger iskolaváros, ahová az egri diákokon kívül érkeznek a térségbeli tanulók is.

– Az iskolavárosi jelleget sem tartom összeegyeztethetőnek azzal, hogy adott esetben bármilyen finanszírozási konstrukcióban ide migránsokat telepítenének.  Fontos érv a migránstábor ellen az is, hogy Eger jelentős részben a turizmusból él és köztudott, hogy a turisták elsősorban azokat a területeket, településeket, desztinációkat keresik fel, ahol nyugalom van és jó a közbiztonság.

Az egri városvezető végezetül kifejtette: a közelgő országgyűlési választások egyik legfontosabb tétje az, hogy a megalakuló parlament illetve a kormányzati politika hogyan viszonyul a migráció kérdéséhez.

A füzesabonyi polgármester, Nagy Csaba két gondolattal egészítette ki az elhangzottakat.
– Mostanában és korábban is sokat beszélgettem a füzesabonyi emberekkel és meghallgattam a véleményüket. A migráció is szóba került. A füzesabonyiak szinte egytől egyig elutasítják a betelepítést, féltik a kultúránkat, a jövőnket és értékeinket. Másrészt azt gondolom, ha Egerben megvalósul a migráns tábor, akkor az kihatással lesz a környező településekre, városokra, egész Heves megyére, sőt az országunkra is. Ezért azt mondom: aki április 8-ánaz ellenzékre szavaz, az vegye figyelembe, hogy a döntésével a közbiztonságot veszélyeztheti – fejtette ki.

Juhász Attila Simon, Felsőtárkány vezetőjét szintén aggodalommal tölti el a laktanya felhasználásának terve.
– Volt felderítő katonaként a sors fintorának tartanám, hogy az egri laktanyába telepítsenek migránsokat. Tudjuk, hogy várhatóan a vidéki, kisebb települések lesznek az utolsó célpontjai a migránsoknak. Mégis azt kell mondanom: ugyanúgy érintettek lennének, mint a városiak, hiszen sokan ide járnak iskolába, dolgozni, intézni az ügyeiket. Arról nem is beszélve, hogy ha ennyi migránst el kell látnunk, azt a magyar ellátórendszer is megsínyli. Ezért bízom abban, hogy átlátja ezt és az április 8-ai választások alkalmával arra szavaz, hogy Magyarország magyar maradhasson – mondta.

az eredeti hír itt elérhető