Indul a háztartások életkörülményeit vizsgáló éves adatfelvétel

2018.03.07

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018. március 1. és május 10. között végzi a Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételt, amely a háztartások gazdasági aktivitását méri fel. A felmérés, amelyet 2005 óta évente uniós módszertan szerint végez a hivatal, kitér a fogyasztásra, lakáshelyzetre és életkörülmények vizsgálatára. A kérdések internetes önkitöltéssel és kérdezőbiztosok segítségével egyaránt megválaszolhatók.

2018. március 1-től a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mintegy 10 ezer háztartásban méri fel azok jövedelmi helyzetét, fogyasztását, valamint lakás- és életkörülményeit. A felmérésből kapott adatok kiemelkedő fontosságú információt jelentenek a háztartások aktuális gazdasági viselkedésének megértéséhez, adatokból képet kaphatunk a jövedelmi viszonyaikról, fogyasztási és megtakarítási szokásaikról. A felmérés célja, hogy uniós szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások gazdasági helyzetéről és életkörülményeiről – tájékoztatott a KSH.

A mintában szereplő háztartásokat matematikai-statisztikai módszerrel véletlenszerűen választották ki. Az adatfelvétel két részből áll: a most induló éves adatgyűjtés során olyan háztartásokat keresnek fel, ahol a felvételt megelőző évben két héten keresztül fogyasztási naplót vezettek. A háztartások életkörülményeiről alkotott kép az éves kérdőív háztartási, személyi és fogyasztási blokkjainak információi alapján válik teljessé.

A mintába került háztartásokat a Központi Statisztikai Hivatal igazolvánnyal rendelkező kérdezői keresik fel, akik tájékoztatást adnak a kétféle kitöltési lehetőségről. A kérdőív megválaszolható a kérdezőnek személyes válaszadással (2018. március 1. és május 10. között), illetve internetes önkitöltéssel (2018. március 1. és március 31. között).

Az adatfelvétel a válaszadók számára önkéntes. Az internetes válaszadók között 3 darab táblagépet sorsolnak ki.

A Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételről bővebb információkat ezen az oldalon találhattok.

Az adatgyűjtést a KSH az Európai Parlament és a Tanács 1177/2003/EK (2003. június 16.) számú, a jövedelmekre és életkörülményekre vonatkozó közösségi statisztikáról szóló rendelete alapján hajtja végre. Az adatfelvétel Magyarországon 2005 óta az Európai Unió azonos módszertana alapján zajlik. A feldolgozott adatokat a KSH minden év decemberében publikálja. A tagállamok validált (érvényesített) adatai az Eurostat honlapján érhetők el.

az eredeti hír itt elérhető