A választók július elejéig kérhetnek tájékoztatást a választási irodáktól, mely jelölt ívén szerepel ajánlásuk

2018.03.10

A választópolgárok egészen július elejéig kérhetnek tájékoztatást a választási irodáktól, mely jelölt ívén szerepel az ajánlásuk. 

Az április 8-ai országgyűlési választásra hétfő délután 4 óráig lehetett jelöltet ajánlani. A választási irodáknak három napjuk van az ajánlások ellenőrzésére, a választási bizottságok ezt követően döntenek a jelöltek nyilvántartásba vételéről – írja az MTI.

A választási irodák az ajánlások ellenőrzésekor rögzítik a választási informatikai rendszerben, hogy a választópolgár ajánlott-e jelöltet, és ha igen, melyiket; erre azért van szükség, mert egy választópolgár ugyan választókerületének több jelöltjét is ajánlhatja, de egy jelöltet csak egyszer. Így kérésre az irodák meg tudják mondani, hogy a választópolgár adatai melyik jelölt ellenőrzött ajánlásai között szerepelnek.

A választópolgárok a lakóhelyük szerinti egyéni választókerületi választási iroda vezetőjétől, a jegyzőtől kérhetik a tájékoztatást. Azonban a választási iroda az ajánlóíveken szereplő személyes adatok közül az érintett kérelmére csak azokról köteles tájékoztatást adni, amelyeket ellenőrzött. Az irodák ugyanis csak addig folytatják a tételes ellenőrzést, amíg az érvényes ajánlások száma eléri a jelöltséghez szükséges számot.

Az Országgyűlés 2014 nyarán módosította a választási eljárási törvényt, és teremtett lehetőséget arra, hogy a választópolgárok tájékoztatást kérhessenek arról, hogy a leellenőrzött ajánlások között szerepelt-e olyan, amely az adataikat tartalmazza.

Az ajánlóíveket az illetékes választási irodának a szavazást követő 90. nap utáni munkanapon – július 9-én – kell megsemmisítenie, eddig lehet tájékoztatást kérni az irodától.

Amennyiben felmerül az ajánlással visszaélés lehetősége, a választópolgár ügyével a nyomozóhatósághoz fordulhat.

az eredeti hír itt elérhető