Nem lesz LMP-Jobbik összeborulás

2018.03.13

Az LMP és a Jobbik senki javára sem lép vissza az országgyűlési választásokon – erről beszéltek az egri képviselőjelöltek, miután értesültek a Nézőpont Intézet felméréséről. Komlósi Csaba és Mirkóczki Ádám szerint pártjaik országos szinten sem terveznek megállapodást, arról pedig hallani sem akarnak, hogy beálljanak egy független jelölt mögé.

Komlósi Csaba: „nem lesz visszalépés”

Komlósi Csaba: „nem lesz visszalépés” – Archív fotó: Nemes Róbert

Nyitrai Zsolt minden összehasonlítás alapján a legnépszerűbb politikus Egerben, és a biztos szavazók körében több mint ötven százalékon áll – ez derül ki a Nézőpont Intézet reprezentatív, az EgerHírek híroldalnak készített felméréséből. Az adatok között látható: az LMP-s Komlósi Csabának kisebb az elutasítottsága, mint a jobbikos Mirkóczki Ádámnak, erre pedig a TV Eger is rákérdezett. Komlósi a válaszában kifejtette, az úgynevezett másodlagos pártpreferencia alapján ő és az LMP is jól áll. Hozzátette: ez nem befolyásolja a választások a helyi eredményét, hiszen nem lépnek vissza egymás javára, mind a ketten el fognak indulni.

Mirkóczki: „a Fidesz hátradőlhet”

Mirkóczki: „a Fidesz hátradőlhet” Archív fotó

A felmérésben az áll: a kormánypárti jelölttel szemben csak egy független, integrálni képes riválisnak lehet halvány esélye a mandátum megszerzésére. Erre Mirkóczki Ádám azt mondta, ezek szerint a Fidesz megnyugodhat, hátradőlve várhatják Nyitrai Zsolt győzelmét.

A felmérés szerint Nyitrai Zsoltra voksolna az összes megkérdezett 42 százaléka, a biztos szavazók körében pedig 52 százalék támogatná a Fidesz-KDNP jelöltjét. Az MSZP-DK közös jelöltjére, Kertészné Kormos Noémira az összes megkérdezett 7 százaléka, a biztos szavazók 10 százaléka voksolna. Mirkóczki Ádámra, a Jobbik képviselőjelöltjére az összes megkérdezett 12 százaléka, a biztos szavazóknak pedig a 16 százaléka szavazna.

Betelepítés: gyanúsan nagy a csend

Bár a kampány egyik fő témája a migránsok és a betelepítés, az utóbbi időben sem az LMP, sem a Jobbik nem beszél erről a „kényes” kérdésről. Komlósi Csaba szerint ezzel csak a kormány tematizálja a választásokat, de a voksolás nem erről szól, hanem az oktatásról, az egészségügyről, vagy a jogállamiságról. A politikus szerint Egerben jelenleg nem jelent problémát a migráció. Az illegális bevándorlást az LMP sem támogatja, de a nemzetközi szabályokat be kell tartani – hívta fel a figyelmet Komlósi. Mirkóczki Ádám azt mondta: a Fidesz azzal vádolja őket, amit maguk cselekednek. A Jobbik sem pénzért, sem titokban nem tervez migránsokat az országba telepíteni, sőt, visszaállítaná a Határőrséget is – mondta az országgyűlési képviselő.

az eredeti hír itt elérhető