Széchenyi-díjjal ismerték el Eger díszpolgárát, Bitskey István professzort

2018.03.24

Nem csak személyére nézve tekinti megbecsülésnek a Széchenyi-díjat, hanem arra a tudományágra tekintve is, amelyet egész életében művelt. Bitskey István irodalomtörténész, Eger szülötte, nemzeti ünnepünkön vehette át a rangos elismerést.

– Március 15-e örökre szólóan nemzeti önbecsülésünk és a haza legjobb tudásunk szerinti szolgálatának ünnepe. Ezért vált hagyománnyá és ezért köszöntik ezen a napon mindazokat, akik a legjobb tudásukkal szolgálnak. A nemzeti ünnep alkalmából díjazott művészeket, tudósokat, közéleti személyiségeket ma is a tenni akarás, a haladás eszménye sarkallja egyre jobb és jobb teljesítményre – mondta el Áder János köztársasági elnök március 15-én a Parlamentben a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrendek átadása előtt.

E szavakat személyesen hallhatta Bitskey István irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének professor emeritusa, az Eszterházy Károly Egyetem díszdoktora és nem utolsó sorban, Eger szülötte, városunk díszpolgára, aki március 15-én, nemzeti ünnepünkön Széchenyi-díjat vehetett át.

Bitskey István (Fotó: Merényi Zita)

Bitskey István a régi magyar irodalom, a reneszánsz és a barokk korszak, valamint Pázmány Péter korának, illetve életművének bemutatása területén tevékenykedett példaértékűen, kutatói-oktatói munkássága nemzetközileg elismert, oktatás- és tudományszervező tevékenysége igen széleskörű – mindezek elismeréseként vehette át a Széchenyi-díjat.

Bitskey professzor: Sokat jelent számomra ez a díj

– Nagy elismerés a Széchenyi-díj, amely az egész tudományágnak és annak a közösségnek is szól, amelyben az elmúlt több mint negyven évben dolgoztam – mondta el Bitskey István. Terveiről úgy nyilatkozott, amíg tart az ereje, mindenképpen segíti fiatal munkatársai és tanítványai munkáját, hiszen fontos a szakmai utánpótlás biztosítása.

A március 26-án 77. születésnapját ünneplő Bitskey István Egerbne született, itt járt általános iskolába, s miután magyar-történelem szakon diplomát szerzett első munkahelye az egri Tanárképző Főiskola Gyakorló Iskolája volt. Később tudományos ösztöndíjas volt az akadémián, a debreceni egyetemen 1975 óta dolgozik, 1980-ban kapta meg egyetemi docensi, 1992-ben egyetemi tanári kinevezését. A helyi sportuszoda édesapja nevét viseli, s maga is jó úszó, a szenior úszóversenyek aktív résztvevője.

A nemzeti ünnepen Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Thummerer Vilmos borász, és Magyar Érdemrend Lovagkeresztje címmel ismerték el  id. Herman Istvánt, a Grafotip Reklám és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatóját, erről korábban itt írtunk.

az eredeti hír itt elérhető