Szolgáltató központot nyitott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Gyöngyösön

2018.03.26

Erős a szövetség és szoros az együttműködés a terméktanácsok és a szakmaközi szervezetek között az országban – jelentette ki az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gyöngyösi szolgáltató központjának hétfői átadásán.

Jakab István emlékeztetett rá, hogy a NAK megújításának egyik célja éppen az volt, hogy a szervezet magas színvonalon, egységes szempontok alapján, erős tudás- és információs bázisra alapozva szolgálja ki a magyar gazdatársadalmat – írja az MTI.

A szavai szerint sikeresen végrehajtott átalakítás egyik eredménye, hogy a kamara gyöngyösi szolgáltató központjának átadásán a hazai oktatási intézmények számára példa értékű együttműködési megállapodást írhat alá a NAK és az Eszterházy Károly Egyetem vezetője – tette hozzá. Szerinte kizárólag az az ország lehet versenyképes uniós és nemzetközi szinten, amely a tudásra alapoz és ahol az egyetemeket használható tudás birtokában hagyhatják el a hallgatók.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gyöngyösi szolgáltató központja az avatás napján 2018. március 26-án. MTI Fotó: Komka Péter

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: 2016 végén indult a kamarai szolgáltató központok hálózatának kialakítása. Az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusától bérelt, 160 négyezetméteres létesítménnyel együtt eddig hét településen adtak át hasonló komplexumokat, a következő pedig szerdán, Pápán nyílik – közölte.

A fejlesztés célja, hogy a mai kor igényeinek megfelelő tudással, információkkal lássák el a kamara tagjait. Az elnök megjegyezte: saját szolgáltatásként biztosítás-közvetítéssel és telekommunikációs segítségnyújtással is támogatják a gazdák munkáját. Emellett ezekben a központokban intézhetők az őstermelői igazolványokkal és az agrártámogatásokkal kapcsolatos ügyek.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy elindult a NAK szaktanácsadói hálózata, amely ingyenes csoportos, illetve a piaci ár tizedébe kerülő egyedi tájékoztatást nyújt a gazdálkodóknak. A kezdeményezést annak érdekében hívták életre, hogy a kamarai tagok az adminisztráció helyett a termeléssel és értékesítéssel foglalkozhassanak, és ezzel is erősítsék piaci versenyképességüket – mondta.

A termésbiztonság megteremtése terén tett fontos lépésként említette az elnök a május 1-től működő jégkárenyhítő rendszert, amely a gazdáktól anyagi ráfordítást nem igényel, és az unióban elsőként az ország teljes területét lefedi, évente mintegy 50 milliárd forint termelési értéket megóvva.

Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Szendrei László, a NAK Heves megyei elnöke (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a kamara gyöngyösi szolgáltató központjának avatásán 2018. március 26-án. MTI Fotó: Komka Péter

A magyar agrárium 2010 óta egyöntetű fejlődést mutat – jelentette ki Győrffy Balázs, aki szerint az elmúlt nyolc évben Magyarország agrár-kibocsátása másfélszeresére, míg az ágazat exportja harmadával nőtt. Eközben 70 ezer új munkahely jött létre a szakma termelő és feldolgozó szektoraiban, ám még mindig sok a kihasználható potenciál.

A mezőgazdaság szűk keresztmetszete jelenleg a fiatal szakemberek hiánya – mondta hozzáfűzve: ebből a szempontból is fontos az Eszterházy Károly Egyetemmel aláírt együttműködési megállapodás, amely a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szakmérnök- és szaktanácsadó mellett szőlészeti-borászati képzése révén is a következő időszak meghatározó szakmai tudásbázisát jelenti majd – hangsúlyozta.

az eredeti hír itt elérhető