A tavaszi szünetben is ingyen kaphatnak meleg ételt a rászoruló gyermekek

2018.03.27

A tavaszi szünetben is igényelhetik a rászoruló gyermekek szülei az ingyenes étkeztetést, így akár 208 ezer fiatal kaphat meleg ebédet – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

A tárca közleményében emlékeztet arra, hogy immár harmadik éve nem csak a nyári, hanem mind a négy iskolai szünetben kérhetik a rászoruló gyermekek szülei az ingyenes étkeztetést. A szülőknek, ha élni akarnak a lehetőséggel, még a szünet előtt kell jelentkezniük a helyi önkormányzat jegyzőjénél. Az iskolákban március 29-én, csütörtökön kezdődik az iskolai szünet.

A szünidei gyermekétkeztetés költségeire a kormány idén 6,67 milliárd forintot különített el, amely közel háromszorosa a 2010 előtti támogatásnak. A kormány számára kiemelten fontos, hogy az iskolai szünetekben is megfelelő étkezést kapjanak a nehéz helyzetű gyermekek, ezzel elősegítve megfelelő fejlődésüket – írták.

Az önkormányzatoknak 2016 januárjától kötelező gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről. A szünidei gyermekétkeztetés igénybe vételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője írásban tájékoztatja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelőket. A kérelem benyújtásában a helyi család- és gyermekjóléti szolgálatnak kell segítenie a szülőket.

Az Emmi szerint fontos, hogy egyetlen gyermek se essen el az ingyenes étkezés lehetőségétől csak azért, mert a szülők nem kapnak erről időben információt. A tárca ezért valamennyi önkormányzat, valamint család- és gyermekjóléti szolgálat számára tájékoztató levelet küld. Az Emmi külön felhívja erre a figyelmét azoknak az önkormányzatoknak, amelyek korábban nem, vagy a jogosultak számához képest nem megfelelő intenzitással látták el kötelező feladatukat – írták.

az eredeti hír itt elérhető