Újabb mérföldkőhöz érkezett az M25-ös gyorsforgalmi út beruházás

2018.03.27

Az uniós és hazai források felhasználásával megvalósuló teljes beruházás során 19 kilométer új nyomvonalú, 2×2 sávos autóút épül közvetlen csatlakozással az M3-as sztrádához.

Dr. Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője, Habis László, Eger város polgármestere és Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese szakasz indító sajtótájékoztatót tartott ennek kapcsán kedden a Városháza dísztermében.

Dr. Homolya Róbert kifejtette, a munkálatok jól haladnak, a projekt megvalósulása terv szerint halad előre, és ha minden jól megy, akkor 2020-ra befejeződhet az építkezés.
– A fejlesztés mindenféle társadalmi, gazdasági igényt ki fog elégíteni. Azt lehet mondani, hogy az elmúlt időszak legnagyobb értékű fejlesztése ez – mondta.

Elhangzott, a déli ütem az M3 autópályát köti össze az új nyomvonalú 2502 j. út csomópontjával, ahol csatlakozik az M25 autóút északi üteméhez. Megvalósítása két szakaszban zajlik, melynek során összesen 2 külön szintű átvezetés, 2 vadátjáró, 3 különszintű csomópont és egy aluljáró épül.
– Az M25-ös összekötő most induló déli üteme – 14,5 kilométernyi útszakasz és az érintett csomópontok kiépítése – közel 36 milliárd forint uniós és belföldi forrásból 2020 nyarára készül el – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt elmondta, 2017 októberében levélben kereste meg Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert, hogy arra biztassa, a Magyarországra akkreditált nagykövetek – akik minden évben elutaznak két napos kirándulásra – válasszák kirándulásuk helyéül Egert. A döntés megszületett, 2018. május 4-én és 5-én a nagykövetek ide látogatnak Egerbe.

Visszatérve az eredeti témára – folytatta, épül az út, és ha megépül, gyorsabb, rövidebb és biztonságosabb lesz az Eger-Budapest közötti távolság.
– Ez az út elkészül, és jó eszköz lesz arra, hogy idehozza a vállalkozásokat, munkahelyeket, idehozza a turistákat és a pénzt. 12 nappal az országgyűlési választásokat megelőzően erről a kérdésről is lehet egy letisztult, egyértelmű közéleti elemzést adni. A baloldal folyamatosan ígérgetett – leginkább választások előtt -, de ebből nem lett semmi. A Jobbik rossz ritmusérzékkel egy új nyomvonalat javasolt már a beruházás közben, ez viszont évekre leállította volna ezt a beruházást. A Fidesz-KDNP részéről Orbán Viktor látogatott Egerbe, akivel aláírtunk egy szerződést a Modern Városok Program keretében és lám, a szerződést be is tartjuk, épül az út. Sőt a miniszterelnök látogatásakor azt is megerősítette, hogy elkerülőútban is gondolkodhatunk, ami jelentős mértékben tehermentesíti az egri forgalmat – zárta gondolatait.

Habis László szerint Eger attraktivitása, befektetésvonzó képessége és turisztikai ereje a beruházás megvalósulása által nőni fog.

Az M25-ös projekt

Az M25-ös út alapkövét június 28-án tették le, ahol Nyitrai Zsolt a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, a 2×2 sávon épülő összekötő út akár 15-20 perccel is lerövidíti a Budapest-Eger távolságot, nem szólva a közlekedés biztonságáról, minőségéről és a környező települések tehermentesítéséről.

Az M25-ös autóút közel 4 kilométeres északi üteme, a 252-es számú főút rekonstrukciója, valamint a 2502-es számú út andornaktályai elkerülőjén a meglévő szakasz felújítása és további 3 kilométer új nyomvonal kialakítása 2018 őszéig elkészül. A projekt harmadik üteme az autóút déli, 15 kilométeres szakasza várhatóan 2018 elején indulhat és az előzetes kalkulációk alapján 2020 közepére készül el.

Borítókép: Melega Krisztián/drónstúdió.hu

az eredeti hír itt elérhető