A Fény Mestere – Mátrai Erik, a Vizuális Művészeti Intézet oktatója

2018.04.03

A világításkultúra fejlődését támogató Nívódíjra idén harmadik alkalommal lehetett pályázni. Az idei díjátadó az év egyik legjelentősebb világítástechnikai eseménye volt. A Fény Mestere Mátrai Erik, a Vizuális Művészeti Intézet oktatója lett!

A Lisys-Project Kft. 2015-ben alapította a komoly a szakmai elismerés mellett pénzjutalommal is járó A Fény Mestere – Master of Light Nívódíjat. A pályázathoz idén különdíjak támogatásával csatlakozott a MABE, az MMK ELT és a Provim Kft., de várta zsűri az alkotásokat az ERCO által támogatott Junior Master of Light hallgatói pályázatra is.

Porticus

A Fény Mestere – Master of Light Magyarország egyik legjelentősebb világítástechnikai nívódíja, amivel az alapító a szakma figyelmét kívánja olyan világítástervezők, építészek, belsőépítészek, elektromos tervezők és más, kapcsolódó területeken alkotó szakemberek munkásságára felhívni, és a legkiemelkedőbbnek A Fény Mestere – Master of Light díj átadásával elismerni, akik világítástervezési folyamatokban felmutatott tudásukkal és munkájukkal hozzájárultak a magyarországi világítási kultúra fejlődéséhez és ezzel a világítástervezés ügyét előmozdították.

A Nívódíjra beérkezett pályázatokat a kiírótól független, hattagú szakmai zsűri értékelte, majd hozta meg döntését – olvasható a pályázat honlapján.

E döntés szerint A Fény Mestere – Master of Light 2017: Mátrai Erik (Porticus) lett.

Mátrai Erik így vall fényinstallációjáról a pályázat honlapján:

„A Porticus című fényinstallációmat 2016-ban építettem meg először. Azóta öt alkalommal építettem fel különböző külső és belső helyszíneken. Ezek egyike a pécsi Cella Septichora felállított 3.1-es verzió. A Porticus 3.1 című munka a Cella Septichora terét teljesen betöltő fényinstalláció. A sötét, füsttel teli térben egy fénypászmákból kialakított virtuális oszlopcsarnok válik láthatóvá. Az oszlopcsarnok beosztása és arányai az ókori templomépítészet formáihoz illeszkedik.”

az eredeti hír itt elérhető