Egyedi borosüveg készülhet az egri borvidéken

2018.07.06

A szekszárdi és a tokaji borvidék mintájára az egri is elkészíthetné a jövőben saját, egyedi borosüvegét. A kezdeményezést Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője jelentette be a XXII. Egri Bikavér Ünnep megnyitóján. A csütörtöktől vasárnapig zajló rendezvény díszvendége ezúttal Tarlós István Budapest főpolgármestere.

A hagyományoknak megfelelően egy 50-es évekbeli Hoffer traktor indításával nyílt meg a 22. Egri Bikavér Ünnep az Érsekkertben, ahol 28 borászat és 12 étterem vonultatja fel a legjobb borait és ételkülönlegességeit. A látogatók ezekből kóstolót is kaphatnak.

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője a bikavér ünnepen tette meg a térség összes borászatát érintő kezdeményezését. Ennek lényege, hogy a szekszárdi és a tokaji borvidék mintájára az egrinek is elkészülhetne a saját, egyedi borosüvege. A felvetés részleteinek kidolgozásához Nyitrai Zsolt a környék borászainak segítségét kérte. Mostantól várja javaslataikat mind az üveg formájára, címkéjének alakjára, szövegére és természetesen az abban kínált borra vonatkozóan is. A miniszterelnöki megbízott arra számít, hogy a borvidékre jellemző egyedi termék elkészítésével tovább nőhet a térség ismertsége és újabb prezentációs lehetőséget is kínál a turisztikai fejlődéshez.

Hasonlóan vélekedik Habis László polgármester is, aki köszöntőjében arról beszélt, hogy minden nap tenni kell az egri borkultúra hagyományainak, értékeinek megőrzéséért.

2017-ben az Egri bikavért választották a főváros borának. Ennek apropóján Eger testvérvárosa, Budapest főpolgármestere is ellátogatott a rendezvényre. Tarlós István köszöntőjében kiemelte, a most kezdődő fejlesztések célja a környék további turisztikai erősítése.

A bor és gasztronómiai fesztivál szervezője, Tarsoly József hegybíró abban bízik, hogy az eddigi évekhez hasonlóan, most is 48-50 ezer ember látogat majd ki a rendezvényre, amely megfogalmazása szerint egyre inkább a családok ünnepévé válik. Ugyanakkor jellemzőnek tartja azt is, hogy az egriek és a térségben élők mellett egyre többen érkeznek külföldről is.

A megnyitón Dr. Ternyák Csaba egri érsek arról a folyamatról beszélt, amelyben a szőlőből bor lesz.

Csütörtökön átadták a 2017. év egri szőlészének, borászának és gasztronómusának járó elismeréseket is. Az év szőlőtermelője ezúttal Tóth Ferenc, az év borásza címet megosztva Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán kapta, míg az év Borgasztronómusa Barabás Zoltán lett.

az eredeti hír itt elérhető