Húzzák a rétestésztát Felsőtárkányban
2018.08.04Több mázsa túrót és almát használnak föl szombaton és vasárnap Felsőtárkányban, annak a közel húszezer szelet rétesnek az elkészítéséhez, ami várhatóan el fog fogyni a tizenötödik alkalommal megrendezett Felsőtárkányi Rétesnapokon. Idén a hagyományos felsőtárkányi sós túrós rétes mellett édes túrós és almás is készül.
Felsőtárkányban a sós túrós hagyományos paraszti ételnek számított, sokszor a leves mellé adták főételként. Mára már egy egész fesztivál épül erre az ételre köszönhetően a helyi nyugdíjas klubnak. 2003-ban, az első rendezvényen még csak páran sürgölődtek a konyhában és készítették az egynapos rendezvényen a híres rétest, a 15. alkalmon viszont már közel 50 önkéntes segíti a munkájukat.
A rétesek iránt nagy volt érdeklődés, már kora délelőtt kígyózó sorok álltak a sátor előtt, vitték mint a cukrot, közben számos kísérőprogram közül választhattak az érdeklődők. Gyerekműsorok, a népi hagyományokat őrző tánccsoportok fellépése, népviseleti koncertek színesítik a fesztivált.
Ha szombaton lemaradt volna róla, ne csüggedjen, vasárnap is sülnek a finom rétesek és a koncertek színesítik a rétesnapokat.
Fotó: Nemes Róbert