Gőzerővel zajlik a rekord korai szüret
2018.08.29Több fajtát is egyszerre kell leszedni, s bár a hegybíró szerint a borászoknak nehezebb dolguk lesz mint tavaly, a borok minőségére nem lehet majd panasz. Talán soha nem kezdődött olyan korán a szüret az Egri Borvidéken, mint idén.
Jó évjárat lesz az idei is
Szerda délelőtt is gőzerővel folyt a munka, például a Nagy-Eged hegyen, a St. Andrea Pincészet és Szőlőbirtok szőlőjében. A pinot noir beért, le kell szedni. A borászok ismét jó évjáratban bíznak, ezt mondta ifj. Lőrincz György is a TV Eger kérdésére. A szakember kifejtette: a mai napon furmintot is szedtek, ami elméletileg egy szeptember végi, tehát későbbi szőlőfajta, vagy akár októberben is szokták még szüretelni. A másik szőlőfajta, amit éppen most szednek, az a pinot noir. Tehát gyakorlatilag már egy kékszőlő fajtát szedik így augusztusban, gyönyörű érettségben. Nagyon bizakodóan várják ennek az évjáratnak a borait.
Az időjáráson múlik
A szüretelők dolgát – természetesen – az időjárás nagyban befolyásolja. Ha marad a szép napos idő, akkor hamar vége lesz a munkálatoknak, bár időjósok egy újabb hidegfront érkezését, és az időjárás hűvösebbre, csapadékosabbra fordulását vetítik előre a hétvégére.
Rekord korán
Talán soha nem kezdődött olyan korán a szüret az Egri Borvidéken, mint idén – fejtette ki a tv kérdésére Tarsoly József hegybíró. Igazából az idei évben is a savtartalom az optimális szüreti időpontot. Már amennyiben az optimális helyzetről beszélhetünk, mert ez egy tényleg rendkívüli helyzet, és igazából szinte minden fajta olyan szinten összeérett, hogy a készítendő bor jellege, és egyáltalán a fajta határozza meg, hogy milyen sorrendben szüretelnek a borászatok, vagy a felvásárlás üteme gyakorlatilag – taglalta a kamera előtt.
Hetekkel korábban lesz vége is
A borászok úgy számolnak, hogy szeptember végére végeznek a szürettel, még azon fajták esetében is, amelyeket általában október végén szoktak betakarítani.
Nézzétek meg a szüret izgalmas pillanatait a TV Eger összeállításában: