Újra adómentessé tehetik a pálinkafőzést

2019.03.30

Már májusban döntés születhet az Európai Unióban arról a kezdeményezésről, hogy adómentes legyen az otthoni pálinkafőzés, az elképzelés megvalósításához arra volna szükség, hogy megváltozzon az alkoholok ügyével foglalkozó uniós irányelv. A felvetést a magyar kormány is pártolja – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: illusztráció

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a lapnak elmondta, hogy ismét napirendre került az Európai Unióban a pálinkafőzés adómentességének kérdése. Szlovénia képviselői vetették fel nemrégiben, és a kezdeményezéshez Magyarország azonnal csatlakozott.

„Mivel a téma erősen érinti a hazai viszonyokat, ezért a magyar pénzügyi kormányzat rövid idő alatt javaslatot dolgozott ki. Azt indítványoztuk, hogy az Európai Unióban évente száz liter tömény italt állíthasson elő adómentesen minden polgár”

– fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: az adómentesség az otthoni főzésre ugyanúgy vonatkozna, mint arra, ha valaki bérfőzdébe viszi a cefréjét.

Tállai András rámutatott, a kérdésben nem egységes a tagállamok álláspontja. Egyes nyugati és északi országok nem hajlanak a vonatkozó uniós irányelv módosítására, de akadnak pártolói is az adómentes párlatkészítésnek.

Az államtitkár úgy fogalmazott:

a pálinkakészítés szabadsága régi múltra tekint vissza, a kormány emiatt kitart az adómentesség hangoztatása mellett.

Felidézte, hogy Magyarország egyszer már csatába szállt a kérdésben. A magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, Brüsszel azonban kötelezettségszegési eljárást indított emiatt.

„Hosszas egyeztetéseket folytattunk, s végül 2015-ben nagyon kedvezményes szabályokat harcoltunk ki Brüsszelben” – mondta az államtitkár. Hozzátette: most azért száll a kormány ringbe, hogy ezeket az egyébként kisebb terhet előíró rendelkezéseket is el lehessen törölni.

Érdekesség, hogy Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje, tehát december 6-a a pálinka ünnepe is egyben a Mikulás mellett. Mellesleg 2013 óta a pálinka is hungarikum, akárcsak az Egri Bikavér immáron második éve.

A házipálinka-főzés hét fontos eleme – fotó: pálinkakommandó

 

az eredeti hír itt elérhető