Mirkóczki: alkalmatlan vagy blöfföl?

2019.04.08

Öt éve is elbukott Mirkóczki parkolási népszavazása, idén ismét házhoz ment a pofonért a jobbikos politikus. Ma ugyanis óriásit bukott a Helyi Választási Bizottság jogászai előtt a népszavazási kezdeményezésük, ami két ponton is jogellenes. Röviden: dilettáns módon fogalmazták meg.

Mirkóczkiék álcivil egyesülete pár hete robbantotta a hírt: egy óra (naponta hányszor? – a szerk.) ingyenes parkolást akarnak Egerben, és ez ügyben népszavazási kérdést nyújtanak be a Helyi Választási Bizottsághoz. Előre látszott, hogy politikai blöff az egész, de ekkor még Mirkóczkiék teli szájjal nyomták, hogy nem az. Kissé feltűnő volt, hogy öt éve már megpróbálták, és akkor sem sikerült, na de ne menjünk ennyire előre.

Benyújtották a kérdésüket, amit ilyenkor a HVB jogászai megvizsgálnak, hogy megfelel-e az Alaptörvénynek, és más jogszabályoknak. Nem meglepő módon, ismét dilettáns módon fogalmazták meg a kérdésüket: két ponton is elkaszálta őket a HVB.

Érdemes szó szerint idézni a HVB-t:

„A Helyi Választási Bizottság a kezdeményező által benyújtott helyi népszavazási kérdéssel kapcsolatban egyhangú határozatban megállapította, hogy a kérdés nem felelt meg a törvényben előírt egyértelműség követelményének, pontatlanul került megfogalmazásra. A kérdés ugyanis sértette az Alaptörvényben biztosított magántulajdonhoz való jogot, amelyben az Önkormányzatnak rendelet alkotási hatásköre nincs. A teljes parkolási rendszer átalakítására is szükség lenne a kérdés értelmében, amely így a költségvetést jelentősen érinti. Népszavazás a kérdésben ezért sem tartható. A kezdeményező a döntés bírósági felülvizsgálatát kérheti, illetőleg kérdését a jogszabályban meghatározott feltételekkel kijavítva ismételten benyújthatja, tehát a HVB nem vette el a népszavazás jövőbeni lehetőségét.”

A több oldalas, részletes indoklás egyébként itt elérhető: https://onkormanyzat.eger.hu/hu/varoshaza-fo/palyazatok-hirdetmenyek-17/kozerdeku-hirdetmenyek/c/helyi-valasztasi-bizottsag-1-2019-hatarozat

Nos, a fentiek annyira egyértelműek, hogy Csarnó Ákos, a Kerekes Band zenésze, a szélsőségesen ellenzéki, LMP-s média főkomisszárja is ott volt a HVB ülésén, és még egy kérdést sem tett fel, pedig megkérdezték tőle, hogy mit szól mindehhez. Csendben elballagott, talán ő is érezte, hogy maximum a saját újságjában tud majd érvelni, kompenzálandó az őket ért megaláztatást. Így jár, aki jobbikosokkal szövetkezik.

A nagy bejelentés – Fotó: Tv Eger

Persze abban, hogy egyszer elhasalnak a HVB előtt, még nem lenne semmi meglepő. Az igazi vicc az, hogy Mirkóczki 2014-ben már kezdeményezett népszavazást parkolás ügyben, és akkor is jogszerűtlen módon. Be kellett volna adnia újra a kérdést helyesen, de ezt már nem tette meg – hagyta elhalni az ügyet. A jobbikos politikustól mindez nem szokatlan: simán bevallja rendszeresen, hogy amit korában mondott, az nem volt igaz.

Na de álljon itt Martonné Adler Ildikó, egri Fidesz elnök rövid és velős reakciója:

“Mirkóczki Ádám jobbikos politikusként már 2014-ben is megpróbálta a parkolási népszavazást keresztülvinni, akkor még arra sem vette a fáradtságot, hogy korrigálja a kérdést. Kudarcot vallott ezzel már akkor, és inkább elfelejtette öt évre a kampánytémáját. Most másodjára is megpróbálta ugyanazt, és ismét képtelen volt a jogszabályok betartására. Nehéz eldönteni, hogy a jobbikos politikus direkt blöfföl, vagy ennyire alkalmatlan. Láthatóan sem akkor, sem most nem gondolta komolyan a parkolási népszavazást, ami nem meglepő: Mirkóczki Ádám az a politikus, aki többször maga bevallotta, hogy amit korábban mondott, az nem volt igaz. Hiteltelen és alkalmatlan politikusoktól márpedig újabb blöffökre és kampánytrükkökre kell számítanunk a jövőben.”

Parkolási ügyben tehát elvérzett Mirkóczki, kíváncsian várjuk, hogyan magyarázzák majd a bizonyítványt. Valószínűleg felveszik a mimóza pózt, hogy a csúnya jogász bácsik is a Fidesznek dolgoznak, és a hatalom fél a jobbikos “atomfegyvertől”, a legkorábban novemberben (tehát választás után) megtartható népszavazástól.

Holnap mindenesetre sajtótájékoztatót tart a Mirkóczki család két tagja: a jobbikos Ádám, és az MSZP-s Zita.

Kedves egriek! Készüljenek a rekeszizmaikkal holnapra is!

 

az eredeti hír itt elérhető