Drága, okos vagy szép? Az óra!

2019.04.09

Sokféle óra létezik: lehet a szerkezet giccses, hivalkodó vagy elegáns, stílusos, kreatív és egyedi. Az évente megrendezett kiállításon a márkák bemutatják az új kollekciókat. Az Eger Hírek összeállításában elsősorban a praktikus, elérhető árú, illetve az egyedi, különleges órákból készített rövid összeállítást.

A klasszikus, világszerte jól ismert órákról szinte mindent tudni lehet, ezért mi a nálunk kevéssé ismert, viszonylag új modelleket mutatjuk be.

A retró és az olasz stílus formavilága jellemzi az U-boat márka Capsol kollekcióját, amelynek elektromechanikája teljesen olajfürdőbe merül: az óra tárcsáját körülvevő olajos folyadék feketévé alakítja át, ami háromdimenziós élményt nyújt.
A 45 mm átmérőjű tok kétféle acél változatban jelent meg, és – ahogy a cég állítja – ötvözik az innovatív funkciókat a retró stílusú külsővel.

 

Az egyre népszerűbb, itthon is elérhető teljesen újszerű óra sokak figyelmét megragadta. Az Eger Híreknek sikerül beszélnie Richard Paris-el – aki Nicolas Boutherin-el együtt alapította meg a klokers vállalatot és márkát. Mint elmondta:

a klokers, a francia-svájci legeredményesebb újgenerációs óramárkája, az időt egyedülálló módon mutatja: a három forgótárcsa (óra, perc, másodperc) úgy forog, hogy csak egy pontra kell néznie viselőjének, és máris leolvashatja a nagyítóval ellátott üvegen át a pontos időt.

Fontos tudni azt is, hogy az óra tartozékai mind kompatibilisek egymással, cserélhetők az órák, a szíjak a tokok, vagy éppen a nők számára gyártott fém karkötők.

Az alapító szerint a férfiak és a nők számára is kreatív kínálat félúton van az óragyártás, a divat és a design között.

Nem véletlen, hogy a terméket különböző típusú üzletekben, például divat- és koncepcióboltokban, óraboltokban, múzeumokban, „butik hotelekben” és még a FineTech üzletekben is értékesítik. Eddig a klokers nyolc nemzetközi díj, köztük a neves német „Design Award 2019” tulajdonosa.

Sikerük oka, hogy sokat fektetnek be a kutatás-fejlesztés területén, aminek révén új nemzetközi technológiai szabadalmak és új termékek születnek – mondta Richard Paris.

A képeken a klasszikus (sárga), a legújabb (piros) és az 5. évforduló alkalmából kiadott (sötétszürke) klokers modell.

A 170 éve alapított német gyár terméke a Nomos. Letisztult formavilága, elérhető ára szintén figyelmet érdemel.
Jelszavuk a hagyományos kézimunka és a mai technológia ötvözése: büszkén állítják, hogy senki sem épít több mechanikus karórát Németországban, mint a NOMOS Glashütte manufaktúra. Az időmérők a Bauhaus hagyományai szerint készülnek.

A kiállítás standján készségesen válaszoltak kérdéseinkre. Mivel a kínálatból kitűnt, hogy bár a skála teljes, nagy hangsúlyt kapnak a diákoknak, fiataloknak szánt modellek, melyek általában mechanikusak, mindez nem nevezhető általánosnak, főleg az okos órák elterjedésével.

Mint megtudtuk, ez nem véletlen, hiszen mindez hozzátartozik a cég filozófiájához. Egyrészt a hagyományaik késztetik őket a mechanikus órák gyártására, a gyerekek, fiatalok esetében pedig fontosnak tartják, hogy ne készen kapjanak mindent: az okos óra sok mindent tud, de ha az órájukat minden reggel fel kell húzniuk, az fejleszti a memóriájukat és más készségeiket is. Megtanulják a rendszerességet, és hogy van, amit nekik kell megtenniük, és nem kapnak meg készen.

Végül pedig ez egy óra képében megjelenő iparművészeti alkotás, amelyet valószínűleg soha nem fogunk megszerezni, de különlegessége miatt érdemes megismernünk.

A Prestige HMS rozsdamentes acél órája Romain Gauthier egy rendkívül ritka meteoritból készült lenyűgöző tárcsa.

1949-ben fedezték fel Ausztrália északi részén azt a meteorit kőzetet, amely egymást metsző nikkel-vaskristályokkal büszkélkedhetett. A cég szakemberei valójában ezen a konkrét meteorit mintán lévő rendkívül ritka, valóban szemet gyönyörködtető mintázatot építik be az órába.

Sokat elmond a manufaktúra profiljáról, hogy ebből az órából tíz példány készült, a vállalat évi termelése pedig hatvan darab óra!

az eredeti hír itt elérhető