Nem lesz hulladékfeldolgozó Egerben

2019.04.09

Ismét árnyékra vetődött a Mirkóczki család. Ráadásul közveszéllyel való fenyegetés miatt bíróság hallgathatja meg őket.

A történet dióhéjban: egy cég 2016-ban jelezte, hogy elektronikus hulladékot szeretne feldolgozni Egerben, ehhez kérik a városvezetés jóváhagyását.
Az üzem létesítéséhez a városvezetés azóta sem járult hozzá, a szabályozási terve mai napig nem teszi lehetővé, hogy ilyen üzem működjön a városban.
A cég küzdött, beszerzett egy szakhatósági jóváhagyást, amely kimondja, hogy környezetvédelmi szempontból nem káros az üzem. Mindez persze fabatkát sem ér, amíg Eger képviselői a Helyi Építési Szabályzatban tiltják a hulladékfeldolgozót.
Az ellenzék nagy összeborulása után gyorsan keresni kezdett valami ütős témát, hogy felhívja magára a figyelmet. Először ingyenes parkolás ügyében indítottak népszavazást, de amint tegnap megírtuk, az ügy idejekorán elhasalt. Ráadásul kiderült, hogy 2014-ben Mirkóczki Ádám már megpróbálta ugyanezt, és akkor is elvérzett a kérdés, mert nem tudták jogszerűen megfogalmazni sem.

Másik témájuk a 70-es évek hippi mozgalmainak komolyságát idézi

Amikor mindenki aggódott az antennák szaporodása és a mágneses sugárzás miatt. Bedobták a követ a vízbe: titkos terve a Fidesznek, hogy hulladékfeldolgozót létesítsenek a városban. Akkora butaságnak hangzott ez, hogy a városvezetés még csak nem is reagált elsőre. A Helyi Építési Szabályzat ugyanis ahogy mindig, most is tiltja, hogy az üzem létrejöjjön, ráadásul pont a Fidesz állt ki a hulladékfeldolgozó terve ellen, az ellenzék meg három éve egy szót sem szólt a témában. Farizeus dolog ez Mirkóczkiék részéről.
Miután szórólapokkal szórták tele az egri postaládákat, egészségkárosodással riogatva a lakosságot, a Polgármester feljelentést tett közveszéllyel fenyegetés miatt.
Butaságot beszélni ugyanis szabad, sajtó- és szólásszabadság van Magyarországon. A félelemkeltés azonban bűncselekmény, úgyhogy a jobbikos Mirkóczki Ádám és hippi-nosztalgiától túlfűtött LMP-s Komlósi Csaba barátja hamarosan elballaghatnak magyarázkodni a bíróságra.
Persze a hatalomért ők bármire képesek, a választásokig meg úgysem fut le egy ilyen ügy.

Komlósi Csaba és Mirkóczki Ádám – Fotó: EgerHírek

Itt le is zárhatnánk az ügyet, ami egyébként sem volt, csak az ellenzék vizionálta, de Mirkóczkiék képesek voltak még egy közgyűlési beadvánnyal is élni, ami jogilag nonszensz módon kezelné a hulladékfeldolgozó tiltását, hogy biztosak lehessenek benne: a kormányoldal csak lesöpörheti a javaslatukat. Így megint azt igazolhatják saját híveiknek, hogy a gonosz Fidesz ellenük van. A javaslatuk ráadásul csak nyártól lenne alkalmazható (a javaslatuk finanszírozására megjelölt tavalyi tartalék felhasználása a költségvetésben csak július 1-től lehetséges), vagyis egyértelműen elhúzni akarják az ügyet, kelteni a pánikot, és konfliktust keresni a városvezetéssel. Tipikus módszerek ezek a Soros-tankönyvekből tanuló ellenzéktől, sikerült a dilit Egerbe is importálni.
A mai sajtótájékoztatójuk előtt tudható volt: az egri városvezetés csütörtök délután rendkívüli ülésen tárgyalja az agymenésüket. Szó lesz a közveszéllyel fenyegetés ügyében tett feljelentésről, és a lakosság megnyugtatása érdekében nemcsak a meglévő tiltás, vagyis a Helyi Építési Szabályzat fogja megakadályozni a hulladékfeldolgozó létesítését, hanem a hulladékgazdálkodási rendeletet is átalakítják, hogy nemcsak ebben az esetben, hanem később, a városban sehol ne lehessen ilyen üzemet létesíteni.
Röviden: Mirkóczkiék eleve árnyékra vetődtek, és félelmet keltettek az egriekben. Ezután megpróbálták elhúzni az ügyet, felszínen tartani a témát, a városvezetés azonban másodjára is pontot tesz az ügy végére.
Hulladékfeldolgozó eddig sem lett, ezután sem lesz. Vagyis “kétszer is nem lesz”, hátha így Mirkóczkiék is megértik.
A közveszéllyel fenyegetés miatt meg készülhetnek a bírósági meghallgatásra…

az eredeti hír itt elérhető