Évértékelő értekezletet tartott a Heves Megyei Főügyészség

2019.04.11

A tegnapi napon tartotta a 2018-as évben végzett munkáját értékelő összügyészi értekezletet a Heves Megyei Főügyészség. Az eseményt Dr. Belovics Ervin büntetőjogi legfőbb ügyész helyettes személyes jelenlétével tisztelte meg – tájékoztat a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleménye.

Dr. Szalóki Zoltán főügyész beszámolójában utalt arra, hogy tavaly a megyei ügyészi szervezet szakmai és funkcionális téren is számos jelentős változással járó, rendkívül mozgalmas, ugyanakkor eredményes és sikeres évet zárt. A mindkét szakágat érintő kiemelt horderejű jogszabályi változásokhoz – így mindenekelőtt az elektronikus ügyintézés bevezetéséhez, valamint a megújult, nagy eljárásjogi kódexek hatálybalépéséhez – kötődő feladatok ellátásán túl, külön kihívást jelentett az elmúlt évben a főügyészség felújított székházába való visszaköltözés zökkenőmentes lebonyolítása is. A főügyész a személyi és tárgyi feltételek alakulásának áttekintése után elmondta, hogy a Heves Megyei Főügyészség 2018-ban továbbra is magas színvonalon – a büntetőeljárást
gyorsító és egyszerűsítő jogintézményeket széles körben és nagy számban alkalmazva – törvényesen, időszerűen, és eredményesen látta el a szakmai feladatait.

Dr. Kalmár Gyula büntetőjogi főügyészhelyettes beszámolójában értékelte a múlt év számadatait és tendenciáit. Elmondta, hogy tavaly csökkent a megyében a regisztrált bűncselekmények, ugyanakkor észrevehetően nőtt a regisztrált bűnelkövetők száma. Beszélt arról is, hogy a július elsejével hatályba lépett új büntetőeljárási törvény számtalan újítást hozott, melyek a megye ügyészi szerveitől is alapvető szemléletváltást követelnek meg. Az ezzel kapcsolatos kihívásoknak sikerült megfelelni, széles körben teret nyert például a bűncselekmények előkészítő ülés keretében történő elbírálását szorgalmazó gyakorlat, ami a jövőben elősegítheti a felelősségre vonások egyre időszerűbbé válását is.

Dr. Románné dr. Hajdú Csilla megbízott közjogi főügyészhelyettes beszámolt arról, hogy a szakági munkát érintő korábbi célkitűzések 2018-ban szinte maradéktalanul teljesültek. A jogszabályi változások következtében várt, és elkerülhetetlen ügyszámcsökkenés mellett is nőtt a saját kezdeményezések száma, különösen az általános szerződési feltételek vizsgálata, a cégügyek, a civil szervezetekkel kapcsolatos ügyek, valamint a környezetvédelmi illetve a gyermek- és ifjúságvédelmi ügyek területén. A büntetés-végrehajtási törvényességi felügyelet területén az ügyforgalom folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Kiemelte azt is, hogy az elmúlt évben tovább erősödött a szakágak közötti együttműködés.

Dr. Belovics Ervin büntetőjogi legfőbb ügyész helyettes hozzászólásában elismeréssel szólt a megyei főügyészség előző évi munkájáról, méltatva többek között a csaknem 99%-os váderedményességet. Emellett kitért több aktuális szakmai kérdésre, és vázolta az ügyészi szervezet előtt álló jövőbeni feladatokat.

az eredeti hír itt elérhető