Szerdán megnyílik a Kossuth utca

2017.12.12

Visszatér az élet a régi kerékvágásba: a buszok a jól ismert megállókat újra útba ejtik és a remények szerint az autósoknak sem kell hosszasan a dugóban állniuk a felújítás alatt kerülő útvonalként használt területeken.

 

A végéhez közeledik az egymilliárd Ft-os kormányzati forrásból megvalósuló egri infrastruktúra-fejlesztési program első, őszi üteme. A 22 beruházási terület közül az Almagyar utca volt a negyedik, ahol megkezdődött a munka szeptember közepén. Itt és a Kossuth Lajos utca érintett, Egészségház utcáig vezető részén is dolgozott a Heves Megyei Vízmű Zrt.: a vállalat elvégezte az ivóvíz-vezeték rekonstrukcióját, s ezt követte az útpálya és a járdák teljes felújítása. A munkaterületen kiemelt programelem volt a Kossuth utcai patakhíd teljes felújítása is: feltárás után vált nyilvánvalóvá, hogy a hidat gyakorlatilag újra kell építeni, s ez további, jelentős anyagi ráfordítást és munkát igényelt. Mindez elkészült, már csak apró, kiegészítő munkák vannak hátra.

 

 

A hídról az átépítés idején készült a fotó

 

SZERDÁN „ÜZEMKEZDETTŐL" JÁRHATÓ A MEGÚJULT SZAKASZ

A felújítás csaknem 80 munkanapot vett igénybe, az elmúlt napokban a szakemberek azon dolgoztak, hogy december 13-án, szerdán, a reggeli óráktól hivatalosan is átadhassuk a forgalomnak a megújult Almagyar és Kossut utcát. Az előkészítés sikeres volt: szerdától ismét lehet közlekedni az újjávarázsolt szakaszon és a fontos közlekedési kapcsolatot biztosító patakhídon.Kiemelten fontos, hogy az út és a híd megnyitásával a buszok ismét az eredeti útvonalon közlekednek majd.

 

MI IS TÖRTÉNT PONTOSAN?

Csaknem 500 m hosszban megújítottuk az útburkolatot, valamint - összesen 2000 m2 felületen - a kétoldali járdát. A munkálatok idején már szeptemberben jelentős forgalomkorlátozásra volt szükség, október közepétől pedig a híd felújításához kapcsolódóan teljes útzár volt a Kossuth utca érintett részén. Az eredeti szerződéshez képest az önkormányzat megrendelése - előre nem látható körülmények miatt - kiegészült a patakhíd felújításának bővített műszaki tartalmával, valamint a Kossuth és Egészségház utca közötti szakasz és az ide tartozó járdák felújításával. Mindemellett (az eredeti programnak megfelelően) tartós, bazaltbetonos megoldással megújult az Almagyar utcai buszmegálló és a kivitelező HE-DO - Penta konzorcium elvégezte az útcsatlakozásoknál szükséges akadálymentesítést, szegélykő-süllyesztést is (pl. a Gólya-közi csatlakozásnál, vagy a pénzintézet bejáratnál).

 

az eredeti hír itt elérhető