Négyszázmilliós út- és járda felújítás – véget ért az első ütem

2017.12.14

Elérkeztünk az egymilliárd forintos kormányzati forrásból megvalósuló egri infrastruktúra-fejlesztési program első, őszi ütemének végéhez. Szeptember eleje óta mintegy 400 millió forint összértékű beruházás valósult meg, amely érintette Eger valamennyi városrészét.

Erről csütörtökön Habis László polgármester, Bárdos Zsolt, a Heves Megyei Vízmű Zrt. Egri Üzemegységének vezetője és Tuza Róbert, a Városüzemeltetési iroda vezetője tájékoztatott.

Tuza Róbert, Habis László és Bárdos Zsolt – Fotó: Nemes Róbert

Csaknem 3 km út, mintegy 4 km járda és 600 méter kerékpárút újult meg. Több mint 100 parkolóhely felújítását, átépítését és 4 buszmegálló tartós, bazaltbetonos újraépítése valósult meg eddig a fejlesztési programban.

A megújító munka 22 beruházási területen zajlott, ezek közül is kiemelkedett volumenében és a közlekedést meghatározó szerepe okán az Almagyar utca teljes- és a Kossuth utca egy fontos szakaszának felújítása, valamint a Barkóczy és a Széchenyi utcában végzett rekonstrukció.

Almagyar utca – Fotó: Nemes Róbert

Szeptember közepén – a Tittel, az Arany János és az Olasz utca után, a sorban negyedikként – az Almagyar utcában kezdődött el a munka. Az út- és járda felújítás szorosan illeszkedett a Heves Megyei Vízmű Zrt. mintegy 20 millió forintos beruházásához. A Vízmű a Szarvas tértől indulva az Egészségház utcai csomóponttal bezárólag, saját forrásból végezte el az ivóvízvezeték rekonstrukcióját, ezt követte az útpálya és a járdák teljes felújítása az egymilliárdos program részeként.

A munkaterületen kiemelt programelem volt a Kossuth utcai patakhíd teljes felújítása is: feltárás után vált nyilvánvalóvá, hogy a hidat gyakorlatilag újra kell építeni, szigetelni, s ez további, jelentős anyagi ráfordítást és munkát igényelt. Mindez határidőre befejeződött, tavasszal pedig tartós, piros aszfaltos megoldásra cseréljük a most ideiglenesen elkészített, kerékpárosokat segítő, akadálymentesítő részt a híd melletti átkelőnél.

Az Almagyar-Kossuth utcai felújítás csaknem 80 munkanapot vett igénybe, december 13-án hivatalosan is átadták a forgalomnak a megújult, csaknem 500 méteres szakaszt. Az út és a híd megnyitásával szerda óta a buszok ismét az eredeti útvonalon közlekednek.

Kossuth utca – Fotó: Nemes Róbert

Az Almagyar-Kossuth projektelem részeként az útpálya felújítása mellett – összesen 2000 négyzetméter felületen – a kétoldali járda is megújult. A munkálatok idején már szeptemberben jelentős forgalomkorlátozásra volt szükség, október közepétől pedig a híd felújításához kapcsolódóan teljes útzár volt a Kossuth utca érintett részén.

A Kossuth utcai híd – Fotó: Nemes Róbert

Az eredeti szerződéshez képest az önkormányzat megrendelése – előre nem látható körülmények miatt – kiegészült a patakhíd felújításának bővített műszaki tartalmával, valamint a Kossuth és Egészségház utca közötti szakasz és az ide tartozó járdák felújításával. Mindemellett (az eredeti programnak megfelelően) tartós, bazaltbetonos megoldással megújult az Almagyar utcai buszmegálló és a kivitelező HE-DO – Penta konzorcium elvégezte az útcsatlakozásoknál szükséges akadálymentesítést, szegélykő-süllyesztést is (pl. a Gólya-közi csatlakozásnál, vagy a pénzintézet bejáratnál).

Az egymilliárdos program II. ütemében jelentős átépítést igénylő, főként terv- és engedélyköteles beavatkozásokat végeznek el. Ezzel további 2 km út- és járdafelújítás valósul meg, valamint jelentős mértékben bővítik a csapadékcsatorna-hálózatot.

Az Almagyar utca készen – Fotó: Nemes Róbert

Íme a részletes adatok!

Arany János utca bölcsőde bekötő út felújítása

Az Arany János u. 20 tárasház körül található út burkolata az évek során összetöredezett, felújítása időszerű volt. A munka készültségi foka 100 % (6 m Ft)

Radnóti Miklós utca útfelújítás

Az utca burkolata a korábbi közműbontások következtében töredezett volt. A felújítás több ponton teljes alépítmény cserével járt. A munka készültségi foka 100 % (27,5 m Ft)

Pozsonyi utca útfelújítás

A Pozsonyi utca egy szakaszán jelentős alépítményi hiányosságok voltak tapasztalhatók. A Felújítás az utca 179m hosszú szakaszán 100 %-ban elkészült (19,7 m Ft)

Tittel Pál utca útfelújítás

Aa Tittel Pál utca 1-5. sz. társasház előtti szakasz felújítását végezte el a kivitelező 110 m hosszon. A munka készültségi foka 100 % (6,4 m Ft)

Csokonai utca járda felújítás

A Csokonai utcában mintegy 180 m hosszon kapott új burkolatot a járda. A munka készültségi foka 100 % (1,8 m Ft)

Tizeshonvéd utca útfelújítás

Az utca mintegy 312 m hosszú szakaszán végeztünk útfelújítást, valamint több pontos akadálymentesítetük a járdakapcsolatokat. A munka készültségi foka 100 % (19,5 m Ft)

Széchenyi utca akna fedlap és víznyelő csere

A város legjelentősebb tömegközlekedési útvonala, valamint a belváros és egyben a kórház megközelítésére rendelkezésre álló legfontosabb útvonal. A felújítás során a Tűzoltó téren található minkét buszmegálló új, nagyszilárdságú bazaltbeton burkolatot kapott, valamint az utcában található valamennyi aknafedlapot korszerű önszintezős fedlapra cseréltük ki, valamint a gyakori problémát okozó zajos víznyelőket szintén korszerű víznyelőkre cseréltük. Az utcában több mint 70 db akna fedlap és közel 30 víznyelő cseréjét végeztük el. A munka készültségi foka 100 % (33,5 m Ft)

Fiumei utca járdafelújítás

A városrész egyik legjelentősebb járdaszakaszának felújítását végeztük el, mely gyalogos kapcsolatot biztosít a tömegközlekedés és a lakótelep között. A felújítás 251 m hosszban 100 %-os készültséggel elkészült (6 m Ft)

Olasz utca útfelújítás

Az olasz utcában a társasházak megközelítését szolgáló út 181 m hosszú szakaszának felújítása valósult meg. A munka készültségi foka 100 % (12,8 m Ft)

Ludányi utca járdafelújítás

A Ludányi utcában 267 m hosszon felújításra került a járda és a kapubehajtók. A munka készültségi foka 100 % (2,4 m Ft)

Kallómalom utca járdafelújítás

A Kallómalom utcában található tásasházak előtti beton járólapos beközlekedő járdák felújítását fogjuk elvégezni mintegy 1000 m2-es felületen.

Vallon utca járdafelújítás

A Vallon utcában a páros oldalon található járda felújítása készült el 424 m hosszban. A munka készültségi foka 100 % (7 m Ft)

II. Rákóczi Ferenc utca zúzott köves parkoló felújítás

A Rákóczi utca 57-65. sz. társasház előtti zúzottköves parkoló felújítását végezzük el gyeprácsos parkolóra. (14,6 m Ft)

Bükk sétány kerékpárút felújítás

A meglévő térkőburkolatú kerékpárút aszfaltos kiépítését végeztük el 600 m hosszon. A munka készültségi foka 100 % (27,7 m Ft)

Garzon ház előtti járda felújítás

A garzon ház előtt található 336 m hosszú öntött aszfalt járda felújítását végeztük el. A munka készültségi foka 100 % (6,2 m Ft)

Benedek Óvoda előtti járdafelújítás

A Benedek óvoda előtt található öntött aszfalt burkolatú járda felújítását végeztük el 109 m hosszon. A munka készültségi foka 100 % (3,1 m Ft)

Borsod utca út és járdafelújítás

Az utca régi elöregedett burkolatát és járdáját újítottuk fel 173 m hosszon. A munka készültségi foka 30 % (23,3 m Ft)

Pásztorvölgy utca útfelújítás

Mintegy 191 m hosszban felújításra került az utca útburkolata, valamint az útszakaszon található buszmegálló is új nagyszilárdságú bazaltbeton burkolatot kapott. A munka készültségi foka 100 % (16,7 m Ft)

Barkóczy u. útfelújítás

A Barkóczi utca út és járdafelújítása során 450 m hosszban felújításra került az út burkolata, az utcában található buszmegálló valamint mindkét oldalon a járda. A munkálatokat a tömegközlekedés biztosítása mellett több ütemre bontva végeztük el. A munka készültségi foka 100 % (68,5 m Ft)

Kossuth u. – Almagyar u. út és járdafelújítás

Az I. ütemben végzett beavatkozások közül a legjelentősebb az Almagyar u. és Kossuth utca felújítása. A munkálatok során megújult az Almagyar utcai buszmegálló, közel 500 m hosszban az út burkolata, minkét oldalon a járda összesen 2000 m2 felületen valamint jelentős felújítása valósult meg a Kossuth utcai hídnak. A munkálatok idejére jelentős forgalomkorlátozásokat kellett bevezetni a területen valamint október közepétől a híd felújítása miatt a Kossuth L. utca teljes lezárásra került. A munkálatok előreláthatólag december 2. hetében készülhetnek el. (74,5 m Ft)

II. ütem munkálatai

Bródy Sánros utca (90 m Ft)

Stadion utca (84 m Ft)

Fertőbánya utca (62 m Ft)

Nagylapos utca (27 m Ft)

Füzér utca (18 m Ft)

Arany János utca (2,8 m Ft)

Kodály Z. utca (20 m Ft)

Egri út (20,4 m Ft)

Gerle – Könyök (10,5 m Ft)

Szövetkezet utca (41 m Ft)

Déli Iparterület csapadék (115 m Ft)

az eredeti hír itt elérhető