Kutyaviadal Verpeléten! Felfüggesztett börtönbüntetést ér az állatkínzás.

2017.12.15

Elsőfokú ítélet a tiltott állatviadalok szervezése miatt indult ügyben. Noha a kutyák szenvedtek, a tettesek büntetését próbaidőre felfüggesztették. 

Az Egri Járásbíróság K. Zs. I. rendű vádlottat társtettesként elkövetett tiltott állatviadal szervezésének bűntette és állatkínzás bűntette miatt egy év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a II. rendű, a III. rendű, a IV. rendű, az V. rendű és a VI. rendű vádlottakat is társtettesként elkövetett tiltott állatviadal szervezésének bűntette, illetve állatkínzás bűntette miatt próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte  – közölte az Egri Törvényszék Sajtóosztálya.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott 2006. és 2013. június 29. között a tulajdonát képező verpeléti tanyán több kutyaviadalt tartott. A viadalokon az I. rendű vádlott kutyái különböző sérüléseket szereztek: a fogaik letörtek, több csonttörést és ízületi károsodást szenvedtek. A sérüléseket az I. rendű vádlott házilag kezelte.

A viadalokon való harc és a sérülések házilagos ellátása alkalmas volt arra, hogy a kutyák maradandó egészségkárosodását, vagy pusztulását okozza, továbbá az állatoknak különös szenvedést okozott.

2013. június 29-én a hajnali órákban a vádlottak megjelentek az I. rendű vádlott verpeléti tanyáján azért, hogy ott állatviadalt tartsanak. Az állatviadal előtt a kutyák tulajdonosai fogadást kötöttek a viadal kimenetelére. Az állatviadalnak a rendőrség megjelenése vetett véget. Az állatviadal során a IV. rendű és az V. rendű vádlottak kutyái különböző sérüléseket szenvedtek.

Az ítélet egyik vádlott vonatkozásában sem emelkedett jogerőre.

az eredeti hír itt elérhető