Faragó Tamás: Mi férfiak mindig okoskodunk

2017.12.16

Ebben látja a különbséget a női és férfi vízipólosok között az olimpiai bajnok, világbajnok vízilabdázó legenda. Ma is közel van a tűzhöz, lánya kérésére a női utánpótlás válogatottak szövetségi kapitánya, és mint kiderült nem is megy neki rosszul. Erről és a karácsonyról is beszélgettünk vele.

Mielőtt viszont az interjú elkészült volna, a Markhot Ferenc Kórház gyerek osztályán tett látogatást. “Tonó”, ahogy vízilabda berkekben becézik, a fiataloknak mesélt karrierjéről. A közös támpontot az adta, hogy hármas ikrei vannak, és mint mondta, amikor megszülettek, voltak izgalmas pillanatok, amikor úgy érezte, elég közel van a jóisten. Kiemelte, milyen fontos célt találni az életben.

Az olimpiai aranyéremre mindenki kíváncsi volt – Fotó: Nemes Róbert

Elhozta olimpiai aranyérmét, ami kézről kézre járt a fiatalok között, miközben meghallgathatták, 10 évébe telt kigyakorolni a vízben hátrafelé rúgást. Ezek után megajándékozta egyiküket egy általa dedikált könyvvel, majd válaszolt kérdéseinkre.

EgerHírek: –  Milyen szerepet tölt be az életében a jótékonykodás? Miért tarja fontosnak?

Faragó Tamás: – Nem úgy fogalmaznék, hogy jótékonykodás. Valójában mint sportoló, egyfajta küldetést teljesítek. Van a Magyar Halhatatlan Sportolók Egyesülete, és ahová meghívnak, oda elmegyek és mesélek magamról, ami esetleg felkeltheti a motivációt.

Figyelmesen hallgatták a történeteket az ifjak – Fotó: Nemes Róbert

EgerHírek: – Térjünk át a vízilabdára. Közel van a “tűzhöz”? Most is tevékenykedik a sport körül?

Faragó Tamás: – Igen, a női utánpótlás válogatottak szövetségi kapitánya vagyok. Nagy nehezen engedtem, hogy rábeszéljenek. Berta lányom kérésére, aki válogatott játékos, vállaltam a feladatot. Azt gondolom, jól megy, mert tavaly az ifjúsági Európa-bajnokságon harmadikok lettünk, ennek örülünk, de ennél jobbra vágyunk.

EgerHírek: – Női vízilabda kapitányként érte el edzői karrierje legnagyobb sikereit ( 2005. világbajnoki cím). Azt nyilatkozta, a nőkhöz jobban ért. Mi jelenti a különbséget a két nem között ebben a sportban?

Faragó Tamás: – Inkább azt mondanám, hogy a vízilabdához meg a nőkhöz értek. A nőkkel jobban szeretek dolgozni, elsősorban azért, mert racionálisabbak. Ez nekem nagyon szimpatikus, a nők végiggondolják az utasításokat, kéréseket, és ha abban látnak rációt, megcsinálják.

Mi férfiak mindig okoskodunk. Ahogy mondják: légvonalban 5 kilométer, de én tudok egy rövidebb utat.

Faragó Tamás mesél – Fotó: Nemes Róbert

EgerHírek: – Biztosítottnak látja a női és férfi vízilabda jövőjét?

Faragó Tamás: – Természetesen. Azt gondolom, a magyar vízilabda mindig nagyon népszerű volt. Igaz, a nézettségén lehetne javítani. De mindig van utánpótlás, és ahol ez megvan, ott mindig vannak tehetségek. Amikor egy generáció kifut, elkeseredünk, hogy olyan már nem lesz, miközben az új generáció legalább annyira tehetséges és nyerőképes, mint az előző.

EgerHírek: – Közelednek az ünnepek. Hogyan tölti? Van valami speciális dolog, amit mindig ön készít karácsonykor?

Faragó Tamás: –  Ahol gyerekek vannak, ott a karácsonynak egészen más üzenete és értéke van. A karácsonyban a mozdulatlanságot szeretem. Ekkor gyakorlatilag semmit sem lehet csinálni, nem lehet sehová se menni. Az emberek annyira készülnek a karácsonyra, hogy szó szerint várják a Megváltót és az meg is jön, ugyanis egy megváltás a karácsony. Természetesen azt is szeretem az egészben, amikor a sültek, az édes sütemények illata a fenyő illatával keverednek; ez csak karácsonykor van.

 

az eredeti hír itt elérhető