Képviselő vágta – Fókuszban a DK-MSZP összefogás és az EKF2023 pályázat

2017.12.21

Az MSZP-s képviselő szerint jó döntés, a többi párt tagja szerint bohózat, ami a baloldalon megy. Abban viszont egyetértenek, hogy az Európa Kulturális Fővárosa pályázat sikeres lehet. Ezekben a témákban kérdeztük képviselőinket az idei utolsó közgyűlésen.

A 2017-es év utolsó közgyűlését tartották december 21-én a városháza dísztermében. A képviselők 28 napirendi pontot tárgyaltak, mi pedig kihasználtuk a napirendek között adódó alkalmakat és feltettük kérdéseinket.

Hogyan értékeli az MSZP és a DK választási megállapodását? Miként alakíthatja ez a választási esélyeket?

Szucsik György (FIDESZ-KDNP):

– Azt gondolom, még mindig nagyon távol van a választás és addig még nagyon sok minden változhat. Láttuk az ellenzék részéről, hogy szinte hetente, havonta változnak a felállások, amiket a választásokkal kapcsolatban el szeretnének érni. Ebben még nem akarok jósolni és nem is tudok, várjuk meg az időpontot.

Szucsik György – Fotó: Nemes Róbert

Komlósi Csaba (LMP):
– Ez egy hosszú bohózat egyik állomása, nem gondolom, hogy a végállomás. Szerintem a magukat baloldalinak nevező pártok folyamatosan járatják le magukat ezzel a történettel, hogy hetente újabb bejelentéseket tesznek, aztán ez újra megváltozik. Aztán miniszterelnök-jelöltjük lesz, aztán mégse, most nem tudjuk hova tenni a Párbeszédet és azt, kicsoda Karácsony Gergely. Ez az egészet nevetségesnek tartom.

Csákvári Antal (FIDESZ-KDNP) :

– Azt kell mondanom, hogy meglepett, arra számítottam, hogy nem fognak tudni megegyezni. De az, hogy a DK élén, meg az MSZP irányításában is Gyurcsány Ferenc az, aki dominál, úgy gondolom, nem növelni, inkább rontani fogja az MSZP esélyeit. Hiszen ma Magyarországon milliók nem felejtik el, hogy mik történtek az ő kormányzása alatt az országban. Akár az, hogy csődbe jutott az ország, vagy amikor 2006-ban ünnepeltük a Magyar Forradalom és Szabadságharc ötvenedik évfordulóját. Akkor brutálisan lépett fel az általa vezetett kormány irányításával a rendőrség, rengetegen megsérültek. Ez a megállapodás most sikeres az ő szempontjukból, de ennek az a hátránya, hogy az élen Gyurcsány Ferenc áll.

Csákvári Antal – Fotó: Nemes Róbert

Tóth István (Jobbik):

– Ez az ő belügyük. Talán elősegíti a Jobbik irányát, hogy merre induljunk, úgy gondolom a Jobbiknak egyedül kell megmérettetni, mert ebben a párosításban már a pártunknak nincsen helye.

Mirkóczki Zita (DK-Együtt-MSZP):

– Azt gondolom, helyes, hogy erre az útra léptünk, mert csak együttműködve lehet erőssé válni, mert az emberek akkor fogják elhinni, hogy van lehetőség a változásra. Mi megyünk tovább az úton és dolgozunk.

EH: – Csalódott, miután Egerben a DK állít közös képviselő-jelöltet?

Mirkóczki Zita: – Nem mondanám, hogy csalódott vagyok. Nyilván számítottam arra, hogy 2014 után újra nem kell átadni Eger körzetét, hiszen Korózs Lajos elég erős egyéniség. Azt gondolom, hogy Lajosnak meg van a maga helye és lehetősége, ettől még ugyanúgy egri, és ugyanúgy ezért a körzetért fog dolgozni.

Mirkóczki Zita – Fotó: Nemes Róbert

Mit vár az EKF pályázattól, és mivel lehetne még erősíteni Eger esélyeit a kandidálás sikeréért?

Szucsik György (FIDESZ-KDNP):

– Most lezárult egy folyamat, azok az előkészületek, amelyek a pályázat előkészítéséhez szükségesek voltak, megtörténtek. Meggyőződésem, hogy olyan szakemberek dolgoznak ezen az ügyön, akik mindent megtesznek azért, hogy ez a pályázat tényleg jól sikerüljön és eredményes legyen. Ezeknek a személyeknek erős a lobbitevékenysége is, elég ha csak Koltai Lajosra gondolok, aki nem csak helyben, hanem vezető szinten is elismert szakember. Úgy gondolom, vannak esélyeink arra, hogy pozitívan záruljon ez a pályázat.

Komlósi Csaba (LMP):

– Valószínűleg megalapozott szakmai munka folyt az anyag előkészítése kapcsán, ugyanakkor erre nagy rálátásom ellenzéki képviselőként nem volt. Korábban arról beszéltek, hogy minden képviselőt bevonnak a munkába, de ehhez képest a kész anyagokkal szembesültem. Amit ma megkaptunk, még nem tudtam elolvasni, bár részleteit már láttam, így akkor tudok érdemben nyilatkozni, ha végignéztem az anyagot.

Komlósi Csaba – Fotó: Nemes Róbert

Csákvári Antal (FIDESZ-KDNP) :

– Örülök annak, hogy sikerült határidőre teljesítenünk és december 20-án át tudtuk adni a minisztériumban a pályázatunkat. Úgy gondolom, ahol még erősítenünk kell, azok a civil szervezetek. Az Egri Vár Baráti Köre mellett még talán be kellene vonni a Gárdonyi Háznál található Fók Arkt Egyesületet is, hogy vegyenek részt ebben a munkában. Fontos lenne tudni, hogy a városban milyen civil szervezetek működnek még. A siker érdekében szerintem ezen kellene még dolgozni.

Mirkóczki Zita (DK-Együtt-MSZP):

– Azt gondolom, hogy valami különlegeset és egyedit kellene mutatni. Mindenképpen abban van lehetőség, hogy kuriózum legyen Eger. A városnak megvan a maga imázsa, a borai és a fürdővize miatt. Már nagyon régóta szeretném, ha e mellé valami plusz dolog is bekapcsolódna, esetleg egy kulturális pezsgés.

Tóth István (Jobbik):

– Koltai Lajos személyében jó kezekben van a pályázat. Viszont szerintem infrastrukturálisan nem vagyunk felkészülve. Ami még nagyon fontos, az a közlekedési infrastruktúra fejlesztése. Azzal, hogy Eger összeköttetésbe kerül az autópályával, az szerencsés, viszont számítani kell arra, hogy megnövekszik a gépjárműszám Egerben. Ezeket közlekedtetni és parkoltatni kell, amely területeken még el vagyunk maradva.

Tóth István – Fotó: Nemes Róbert

az eredeti hír itt elérhető