Újjászületett az egykori egri városfal

2017.12.22

Ezenkívül a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretén belül felújítások kezdődnek meg a vár területén.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője és Habis László, Eger polgármestere sajtótájékoztatót tartott pénteken a Városfal utcában zajlott munkálatok lezárásáról.

Habis László elmondta, a Modern Városok Programmal kapcsolatos miniszterelnöki látogatás és az azt követő kormányhatározat 2015 áprilisában zajlott, Eger volt a 23 megyei jogú város közül a második, aki ezt a lehetőséget megkapta.

Habis László és Nyitrai Zsolt – Fotó: Nemes Róbert

Ezt követően az Egri Vár állagmegóvó felújításáról szólt.
– Az Egri Vár is bekerült a Nemzeti Kastély- és Várprogramba, a fejlesztési keretösszeg másfél milliárd forint. Örömmel mondhatom, hogy az alapos tervezőmunka alapján ezekre a projekt elemekre jogerős építési engedéllyel rendelkezünk, amik elsősorban

a vár főbejáratát, egy új fogadóépületet, az ehhez kapcsolódó beruházásokat, a Varkoch-kapu bástya teljes újjáépítését, az úgynevezett zászlódomb turisztikai látogató központtá való fejlesztését, illetve a Cipóosztó ház épületének olyan megoldását tartalmazza, amelyik lehetővé teszi a Börtönmúzeum állagvédelmét is és egyfajta turisztikai attrakciót jelent majd – fogalmazott.

Kiemelte, ennek a munkának a kivitelezői közbeszerzése januárban kezdődik.

Hozzátette, a hazai forrásból történő fejlesztések 4,8 milliárd forintba kerülnek.
– Ennek jelentős része ma már az önkormányzat számláján található, tehát gyakorlatilag biztosítottak a pénzügyi feltételek. Ez egy nyílt eljárás volt, végül négy hazai pályázat érkezett. December 21-én az önkormányzati döntőbizottság meghozta döntését, nettó 149 millió forintos szerződés aláírása előtt állunk és elindulhat a tervezése többek között a gótikus palota, illetve az egykori Dobó István palota rekonstrukciója, az ehhez kapcsolódó dézsma pincével. Emellett részben felújítják a Várszékesegyházat és az északi bástyarendszert is – jelentette ki.

Fotó: Nemes Róbert

Hangsúlyozta, mintegy 55 millió forint értékben újult meg az első projektelem, ez a 16.század második felében épített városfal szakasz.

A térségében tervezett, illetve folyamatban lévő fejlesztések

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, több mint egy milliárd forintos kormányzati forrást kapott a város arra, hogy Eger útjai, járdái, körforgalmai megépüljenek, megújuljanak.
– Stratégiailag a Modern Városok Program legfontosabb eleme, hogy Egert kössük össze az M3-as autópályával. Az M25-ös út építése a terveknek megfelelően halad előre. Az intermodális csomópont szintén nem volt része a programnak, ez egy hat milliárd forintos projekt, amelynek szakmai előkészítése már elkezdődött – mondta.

Hozzátette, a déli iparterülettel kapcsolatban – amely szintén része volt a programnak – sikerült elérni azt, hogy mintegy 350 millió forinttal nevesítették a költségvetésben.

Hangsúlyozta, az Úszó- és Vízilabda Központtal kapcsolatban megérkezett a támogatói okirat, ami több, mint 7 milliárd forintos szerződés, ezt egy 1,6 milliárdos támogatási összeg előzte meg, ami a Bárány Uszodára és a parkolóházra vonatkozik.

az eredeti hír itt elérhető