Hisztek az újévi babonákban? – elindult szavazásunk

2017.12.30

A szilveszterről, az év utolsó és első napjairól számos népi hiedelem szól.

Jól tudjuk, hogy a babonák nem igazak, a legtöbb esetben azonban mégsem tudunk szó nélkül elmenni mellettük, és így van ez az újévi hiedelmekkel is.

Az alon.hu összegyűjtötte a szilveszterhez és újévhez kapcsolódó babonákat, hiedelmeket is szokásokat.

– Az újévi erős fények és zajok távol tartanak mindenféle rosszat.
– Szilveszter éjjelén pontban éjfélkor az összes ajtót ki kell tárni, hogy az óév kimehessen. Ugyanis ha nem távozik, az újév nem tud bejönni.
– Az újév különös jelentőséggel bír, mert elárulja, mit tartogat számunkra az elkövetkezendő 12 hónap.
– Amit az újév napján cselekszik az ember, az hatással lesz egész évre, így tartózkodjunk például a vitáktól, veszekedésektől. Aki korán kel, egész évben friss lesz, aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz.
– A jó évkezdésnek velejárói a jó italok és a bőséges étkezés.
– Aki újév napján édeset eszik, annak egész éve édes lesz.
– Újévkor disznót kell enni, hogy kitúrja a szerencsét, szárnyast semmiképp, mert azok elkaparják.
– Étkezésnél részesítsük előnyben a szemes terményeket (lencse, rizs, köles), mert a sok apró mag pénzbőséget jelent az elkövetkezendő évben.

Egy kis lencsét? – Fotó: cookingmatters.org

– Újév napján az üres zsebek, szekrények vagy polcok látványa a következő évre szegénységet vetítenek előre, ezért a kamrát, zsebeket meg kell tölteni, a pénztárcákat tele kell rakni pénzzel, hogy az év során ez legyen a jellemző.
– Az újévet nem jó tartozással, adóssággal kezdeni, ezeket még az újév előtt ki kell egyenlíteni.
– Újév napján ne adjunk ki semmit a házból, mert ha ezt tesszük, sok kiadásunk lesz egész évben.
– A pénzhez jutási esélyeinket növelhetjük, ha szilveszter éjjelén pénzérmét kötünk madzagra, kilógatjuk az ablakon, majd éjfél után a madzag segítségével behúzzuk a házba.
– Nem szerencsés dolog újév napján hagyni, hogy a tűz kialudjon, és ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.
– Ha emeletes házban lakunk, az éjféli óraütés után álljunk fel és menjünk fel az emeletre, mielőtt lemennénk egy alacsonyabb szintre.

– Fontos az első újévi látogató. Ha ekkor rosszkedvű vendég érkezik, abban az évben sok bánat éri a ház népét. Szerencsés, ha az első látogató férfi.

– Akitől ezen a napon csókot kapunk, az egész évben szeretni fog bennünket.
– A szilveszteri északi szél hideget, a déli szél enyhe telet jelez.
– Ha nem tudunk ólmot önteni, szilveszter éjszaka próbálkozhatunk nyers tojással, amit forrásban levő vízbe kell önteni. A jövőt a csorgatott tojás sárgája alakjából tudjuk kihámozni.
– Szintén következtethetünk a jövőre, ha szilveszter éjjel egy tetszőleges oldalon felcsapjuk a Bibliát, és egy pálcika vagy egy tű segítségével vaktában, csukott szemmel rábökünk egy sorra.

Arra vagyunk kíváncsiak, ti hisztek-e a hiedelmekben, így elindítottuk szavazásunkat, amire a jobb oldalsávban voksolhattok.

Szilveszterhez és újévhez is számos babona kapcsolódik. Ti hisztek benne?

– Igen, nagyon
– Nem, de a horoszkópomat mindig elolvasom
– Valamiben igen, de általában butaságnak tartom
– Nem

Borítókép: bocskairadio.org

az eredeti hír itt elérhető