Labdarúgás – Az egri illetőségű Szert Balázs a FIFA-keretben

2018.01.03

Urbán Eszter és Farkas Ádám után újabb Heves megyei játékvezető csatlakozott a nemzetközi kerethez. Az egri illetőségű Szert Balázs nagy álma teljesült azzal, hogy asszisztensként jelvényt cserélhet.

Január első napján értesült a hírről, így ettől jobban nem is kezdődhetett volna számára az új esztendő – olvasható az Agriasporton. Villámkarrier az övé, hiszen tíz alatt ért fel a csúcsra. Sokat is tett az elismerésért. Szisztematikusan, a kezdetektől profi szemlélettel építette pályafutását. Persze a játékvezetéshez szükséges szerencse sem kerülte el.

Levegőben lógott már a FIFA kerettagság, így nem hatott a meglepetés erejével az újabb lépcsőfok megtétele. Szert Balázst ezt minden bizonnyal nem teszi elégedetté, továbbra is mindent elkövet azért, hogy még magasabb szinte jusson. Az Agriasportnak adott nyilatkozatában eddigi pályafutásáról, az új kihívásokról beszél, valamint üzen a „pályakezdő” fiataloknak is.

Szert Balázs – Fotó: Tóth Balázs

Szert Balázs: – Egy jelenlegi játékvezető kolléga említette tíz évvel ezelőtt, hogy labdarúgó játékvezetői tanfolyam indul Egerben. Ajánlotta, hogy próbáljam meg, aztán meglátjuk mi sül ki belőle: 2008. március 14-én vizsgáztam le Egerben, mint labdarúgó játékvezető, azóta itt vagyok. 2008 tavaszán a sikeres alaptanfolyami vizsga után már volt lehetőségem működni az alsóbb osztályokban, mint partjelző, majd később játékvezetőként is tevékenykedtem megyei harmad- és másodosztályú találkozókon.

Játékvezetőként megyei másodosztályig jutottam, amikor Kelemen Attilával, a Heves megyei játékvezetői bizottság elnökével egy továbbképzésen arról beszélgettünk, hogy asszisztensként talán nagyobb eséllyel tudok magasabb szintre jutni, mint játékvezetőként. Szóba került továbbá, hogy a közeljövőben játékvezetői és játékvezető asszisztensi kereteket fognak alakítani a megyében, így biztosítva a lehetőséget azoknak, akik céltudatosan asszisztensként vagy játékvezetőként szeretnének tovább működni.

Én ezek után határoztam és az asszisztencia mellett döntöttem.

Innentől felgyorsultak az események. 2012. augusztus 26-án volt az első NB III-as mérkőzésem, ami a REAC- Nagybátony villanyfényes találkozó volt, ám ekkor még a megyékhez tartozott a nemzeti harmadik vonal irányítása. Miután körvonalazódott, hogy a 2013/14-es szezontól a Magyar Labdarúgó Szövetség veszi át az NB III irányítását, a cél nem lehetett más, minthogy az átszervezett, szűkített NB III-as keretbe is besorolást nyerjek. Ez sikerült, így 2013 nyarától megtarthattam NB III-as kerettagságom, de már az országos keretbe tartozva. 2015. május 23-án első másodosztályú mérkőzésemen asszisztálhattam, ami a Cegléd- Kaposvár találkozó volt,
majd 2016. augusztus 6-án már életem első NB I-es mérkőzésén működhettem a Vasas – Újpest rangadón. 2016. szeptember 28-án a nemzetközi debütálás is megadatott: Szlovákiában, a Nyitra- Malaga ifjúsági bajnokok ligája találkozón partjelezhettem.

Agriasport: – Mennyire meglepő számodra a FIFA kerettagság?

Szert Balázs: – Bíztam benne, hogy ha alázatosan és szorgalmasan végzem a munkámat, minimális hibaszázalékkal tevékenykedve a mérkőzéseken, valamint ha helytállok a fizikai és elméleti teszteken, akkor hamarosan a mezemre tűzhetem a FIFA jelvényt. Ez 2018-ban beteljesedni látszik.

Az interjú további részleteit olvassátok el az Agriasporton.

az eredeti hír itt elérhető