Akár 400 évig is élhet a platán

2018.01.05

A levéltári adatok szerint a platánt – számos társával együtt – mintegy 250 éve, Eszterházy Károly püspök idején ültették.

Ferenczy Tamás, Eger főkertésze a Minden, ami Egernek elmondta, ekkor kapta a város mai barokk arculatát, Eszterházy építtette például, kifejezetten egyetem céljára a Líceum épületét, amely ma a nevét viselő főiskolának ad otthont.

Archív Fotó: tveger.hu

A platánoknak hatalmas, állandóan párolgó lombkoronájuk miatt kifejezetten nagy a vízigénye, ezért a korabeli kertészek az Eger patak mentén telepítették a fákat, itt található ma a termálfürdő is. Segíti még az öreg platán fejlődését a fürdő területén kialakult mikroklíma. A közeli termálvizes medencékből ugyanis folyamatosan meleg levegőt kap a növény, emellett védett a városi környezet káros hatásaitól, például a kipufogógáztól, hiszen egy több hektáros parkos terület közepén található – olvasható a Minden, ami Eger oldalán.

Mindezek eredményeként előrehaladott kora ellenére ma is rendkívül vitális a helyi védelem alatt álló fa, semmilyen pusztulásra utaló jelet nem mutat.

Az elszáradt gallyakat a tűzoltók segítségével távolítják el róla – mondta a szakember.

 Azt, hogy milyen veszélyek leselkednek a platánra, olvassátok el a Minden, ami Eger oldalán! 

az eredeti hír itt elérhető