Ne dőljetek be a csalóknak! – Bűnmegelőzési hírlevél

2018.01.10

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság többször adott már hírt a különböző „trükkös” módszerekkel elkövetett csalásokról, lopásokról. Ezúttal a közelmúltban ismertté vált legújabb cselekmények kapcsán szeretnének figyelmeztetni a veszélyre és felhívni a figyelmet a védekezésre.

Az elmúlt időszakban országosan előfordult trükkös csalások lényege, hogy ismeretlen személyek többnyire számkijelzés nélkül, esetenként számkijelzéssel telefonon felhívják a gyanútlan sértetteket – tájékoztatott a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztálya.

Majd közlik, hogy az egyik telefontársaság, vagy gazdasági cég által meghirdetett nyereményjátékban pénzösszeget, vagy nagy értékű tárgyat nyertek. A csalásra irányuló telefonálás elkövetője arra kéri a sértettet, hogy telefonos egyenlegfeltöltést hajtson végre.

Archív fotó: EH

A telefonáló a becsapott személyt egy, a lakhelyéhez közeli ATM automatához irányítja és ott, az általa diktált tranzakció végrehajtására kéri. Ezt szabja feltételül annak érdekében, hogy az elnyert pénzösszeg átutalható legyen a sértett bankszámlájára. Az átutalást követően azonban a nyeremény nem érkezik meg.

A trükkös csalások újszerű elkövetési módja, hogy a NAV nevében jelentkeznek telefonon, és adó hátralék befizetésére hívják fel az áldozatot.

A sértettek közül néhányan ezt meg is tették, majd ezt követően derült ki számukra, hogy valaki számlájára pénzt utaltak, vagy feltöltötték más telefon kártyáját.

A rendőrség kéri, hogy a hasonló esetek elkerülésének érdekében fokozott fenntartással kezeljétek a jelzett tartalmú telefonhívásokat! A csalást elkövetni szándékozó személyek utasításait ne hajtsátok végre! Hívjátok fel a központi számot, ellenőrizzék le a hívás/üzenet valóság tartalmát annál a szervezetnél, amelyre hivatkozik az ismeretlen telefonáló.

Még mindig aktuális, bár jóval kevesebb számban, a házalások során elkövetett csalás, lopás. Úgy tűnik, a trükkök, módszerek időről-időre változnak, megújulnak, a velük szemben történő védekezés azonban változatlan.

Idősebb hozzátartozóik részére nagyon fontos tudatosítani és napra készen tartani a biztonságukkal kapcsolatos legalapvetőbb magatartási szabályokat:

Legyenek óvatosak és egészségesen bizalmatlanok!

A rendőrség kéri, fogadjátok meg tanácsainkat, hogy sem ti, sem hozzátartozóitok ne váljanak bűncselekmény áldozatává:

A kaput, a lakás ajtaját, az olyan nyílászárókat, amelyeken keresztül észrevétlenül be lehet jutni a lakásba, akkor is tartsák zárva, ha otthon tartózkodnak!

Javasolják, hogy amíg egyedül vagytok otthon, addig ne engedjetek be idegeneket, bármilyen csábítóan jó üzletet kínálnak is, és pénzt ne adjatok át bármire hivatkozzanak is!

az eredeti hír itt elérhető