Döntött az államfő: április 8-án választunk

2018.01.11

Erre a napra írta ki Áder János köztársasági elnök a 2018-as általános országgyűlési választásokat.

1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé. Az azóta eltelt időszakban fiataljaink újabb és újabb nemzedékei váltak értékes és nélkülözhetetlen részévé politikai nemzetünknek. Magyarország választójoggal rendelkező polgárai az akkori sorsdöntő tavasz óta immár nyolcadik alkalommal dönthetnek arról, hogy kikre bízzák az ország ügyeinek intézését.

Az 1990-es polgári demokratikus átmenet lehetővé tette az európai alkotmányos hagyományokból építkező szabad és független Magyarország megszületését. 1990 óta a választás időpontjának kitűzése a köztársasági elnök alkotmányos joga és kötelessége.

Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel – külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt –, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki – áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

A kampány február 17-én indul

A mintegy 7,9 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak február 9. után kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti.

A kampány február 17-én indul, ez ugyanis a választást megelőző 50. nap.

Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, a jelöltek március 5-ig gyűjthetik az ajánlásokat az ajánlóíveken. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egyszer. Országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, a választópolgárok két szavazattal rendelkeznek: szavazhatnak arról, hogy kit szeretnének az egyéni választókerületükben (106 egyéni választókerület van) képviselőnek, és dönthetnek arról, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országos listán 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el.

Azok a magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, regisztráció után (március 24. a határidő) levélben adhatják le voksukat, de csak az országos pártlistára szavazhatnak.

az eredeti hír itt elérhető