Eszterházy egyetem: 82 hallgató kapott Klebelsberg-ösztöndíjat

2018.01.11

Ünnepélyes keretek között adták át az idei Klebelsberg-ösztöndíjakat január 8-án. Ebben az évben az Eszterházy Károly Egyetem 82 tanárszakos hallgatója részesült ösztöndíjban, ami országos összevetésben az előkelő második helyre volt elegendő és a korábbi évekhez viszonyítva is jelentős előrelépést jelent.

A 2013-ban alapított Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program legfőbb célja az, hogy motiválják a tanári pályát választó egyetemi és főiskolai hallgatókat. 2017 novemberében 1481 hallgató rendelkezett Klebelsberg-ösztöndíjjal, most további 651-en nyertek a pályázaton, így összesen 2132-en kapnak ilyen ösztöndíjat. Közülük 1920-an osztatlan tanárképzésben tanulnak, 212-en pedig gyógypedagógus alapképzésben vesznek részt – olvasható a kormany.hu oldalon.

A legutóbb meghirdetett pályázat nyerteseinek ünnepélyes keretek között a Pesti Vigadóban adták át az ösztöndíjakat, ahol Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntötte a hallgatókat. Beszédében kiemelte: “majdnem minden múlik”, és nemzetstratégiai fontosságú, ami az osztálytermekben történik, ezen múlik, milyen lesz a jövő. Mint mondta, egyre jobb tanárokra van szükség, akik képesek új tudásterületeket, kompetenciákat, készségeket elsajátítani a 21. században a sikeres oktatáshoz.

Azt is elmondta, hogy 2010-hez képest idén 572 milliárd forinttal több jut az oktatásra, és ez az összeg tavalyihoz képest is 130 milliárd forintos pluszt jelent az oktatás fejlesztésére. Megjegyezte: eléri a kétezermilliárd forintot a teljes oktatási rendszerre fordított összeg. Felidézte, indul egy százmilliárdos iskolafejlesztési program, amelyhez hasonló nem volt az elmúlt 30 évben. Azt pedig a köznevelés megújítása terén elvégzett munka igazi visszaigazolásának tekinti, hogy 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályára jelentkezők száma.

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programban való részvétel feltétele a jó tanulmányi eredmény, valamint a hallgatóknak vállalniuk kell, hogy a diploma megszerzése után legalább annyi időt töltenek a pályán, amíg igénybe veszik az ösztöndíjat. A sikeres pályázók félévente 125 ezer és 375 ezer forint közötti összeget nyerhetnek el.

Az Eszterházy Károly Egyetem díjazott hallgatói nevében Sebők Máté, a TTK hallgatója vette át a díszoklevelet Balog Zoltán minisztertől és Palkovics László oktatási ügyekért felelős államtitkártól. Ebben az évben az egri egyetem 82 tanárszakos hallgatója részesült ösztöndíjban – közölte az iskola.

az eredeti hír itt elérhető