Egerből háromezren indultak, ezren tértek haza – a doni hősökre emlékezünk

2018.01.12

Azokra a doni hősökre emlékeztek péntek délelőtt a Szent Hedvig Kollégium falán található emléktáblánál, akik 75 évvel ezelőtt védtelenül és hősiesen védekeztek a dermesztő hidegben a szovjet túlerővel szemben.

Az eseményen beszédet mondott Martonné Adler Ildikó alpolgármester, valamint történelmi visszatekintést adott Holló István őrnagy, az egri, 5. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője, majd koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál.

Nem tudták, mi vár rájuk

Martonné Adler Ildikó elmondta, Egerben nem csak a Donnál esett el sok katona, hanem a kórházat ért bombatámadás is számos életet oltott ki, az ott elhunytakra is emlékezni kell.
– Az egri Dobó István 14. gyalogezred katonái 75 évvel ezelőtt élték át azt a borzalmat, amit valamennyien a doni katasztrófaként emlegetünk, ismerünk. Az egri 14-esek, akik itt a mai Dobó téren tettek esküt júniusban a frontra indulás előtt, tudták, hogy ez akár az életükbe is kerülhet. Azt valószínűleg nem gondolták, hogy mi vár rájuk 1943 januárjában – fogalmazott.

Fotó: Nemes Róbert

Személyes vonatkozásképp elmesélte, nagyapja elmondása szerint az akkori leghidegebb tél volt akkor, hiszen mínusz 39-40 Celsius fokot mértek.
– A sűrű ködben az elcsigázott egri 14-esek szinte védtelenek voltak a befagyott Don folyónál.

Alig volt lőszerük, miközben a szovjet túlerő harckocsikkal vonult fel.

A tragédia miatt jelentősen megfogyatkozott az egri férfi lakosság. Számtalan családban hiányoltak édesapát, nagyapát, fiút, férjet, kedvest. Azon kevesek, akik hazatértek, életük végéig magukon viselték a felfoghatatlan tragédia testi és lelki jegyeit. Áldozatukat a politikai rendszer meggyalázta, hősiességüket hazánkért, honvédként végzett tetteiket gyalázatosan agyonhallgatták. Sokáig hivatalosan azt sem lehetett tudni, hogy mi történt velük – jelentette ki.

Fotó: Nemes Róbert

Hozzátette, másfél évvel ezelőtt, két egri civil szervezet és Eger önkormányzata közös felhívást intézett az egriekhez. A világháborús hősök családtagjainak aktivitása, a kutatómunka és az összefogás eredményeképp kopjafa állításával emlékeztek meg 2017 januárjában azon egri katonákról, akik a hazáért adták életüket a háborúban.
– A Vitkovics utcai kegyeleti emlékparkban 545 névből álló felsorolást találunk ezeken a kopjafákon – hangsúlyozta.

Kétezer egri veszett oda

Ezt követőn Holló István rövid történelmi áttekintést adott az 1942-43-as eseményekről.
– 75 évvel ezelőtt, január 12-én mínusz 40 Celsius fokos hidegben indította meg ellentámadását a szovjet hadsereg. Elődeink az iszonyatos hidegben megfelelő ruházat és elegendő hadianyag nélkül napokon át hősiesen védekeztek a szovjet túlerővel szemben – mondta.

Hozzátette, az egri 14-esek 3000 katonájából 2000 ember hősi halált halt.
– 75 évvel ezelőtt a szovjet negyedik hadsereg áttörése a magyar hadvezetés számára katasztrófális események kezdetét jelentette – fogalmazott.

 

 

 

 

Akit érdekelnek a részletek, nézze végig a 2. Magyar hadsereg a Donnál

Fekete-fehér, magyar dokumentumfilm sorozatot ide kattintva.

az eredeti hír itt elérhető