„Fűts Okosan!” kampány – Fűtsön felelősen, fűtsön okosan!

2018.01.13

Napjainkra hazánkban az egyik legsúlyosabb környezetegészségügyi és környezetszennyező problémává a lakossági fűtés okozta levegőszennyezés vált, amely jelentősen rontja a levegő minőségét. Számos légzőszervi megbetegedés legfőbb okozója, növeli a légúti és keringési megbetegedések kockázatát, könnyen asztmát, agyvérzést vagy akár szívinfarktust is okozhat.

Kevesen tudják, de évente 6-8 ezer ember halálát okozza a felelőtlen légszennyezés. A Földművelésügyi Minisztérium által elindított „Fűts Okosan!” kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira, az egyes tüzelőanyagok használatának veszélyeire, valamint hogy megfelelő tájékoztatást adjon a helyes fűtési technikákról – olvasható a Heves Megyei Kormányhivatal honlapján.

Mit NE dobjunk a tűzre?

Ha hulladékkal, műanyaggal, autógumival, forgácslappal, festett vagy lakkozott fával, ruhaneművel, színes papírral fűt, rengeteg veszélyes, rákkeltő anyagot juttat a levegőbe, mellyel nemcsak a környezetet, de a saját és családja egészségét is veszélyezteti. Az illegális hulladékégetés az egészségügyi kockázat mellett a fűtőberendezés egészét is károsíthatja, a kémény falán lerakódott szennyeződés pedig begyulladhat, emellett pedig pénzbírság kiszabásával sújtható.

A zöldhulladék elégetése szintén nagyon káros, az avar és a kerti hulladék elégetése helyett inkább komposztáljon! – Kezelje felelősen a hulladékot!

Mit dobjunk a tűzre?

Ha fával fűt válassza tüzelőnek a száraz tűzifát, a fabrikettet vagy a fapelletet, így kíméli környezetét és akár 20-30%-kal csökkentheti fűtési költségeit. Csak a száraz keményfa (elsősorban bükk, tölgy, akác, gyertyán) használható gazdaságosan, így javasolt időjárásálló tűzifatárolóban, legalább 12 hónapig szárított tűzifával fűteni. A puhafák (nyár, éger, kőris) vegyes tüzelés esetén alkalmasak tüzelésre.

A fa, mint tüzelőanyag mellett elterjedt még a lignit és a barnaszén használata, ugyanakkor ez kevésbé gazdaságos megoldás és magas kéntartalmuk miatt jobban terhelik a környezetünket és ezzel veszélyeztetik egészségünket. – „Tegyen jó fát a tűzre!”

Hogyan fűtsünk?

Ellenőriztessük rendszeresen kazánjainkat, kéményünket! A karbantartott tüzelőberendezés nagyobb hatásfokkal és biztonságosan működik, ezáltal hatékonyabban óvjuk környezetünket és a fűtés költségei is csökkennek. Fontos, hogy a fűtési és meleg víz előállítási igényeiknek megfelelő, leginkább környezetbarát tüzelőberendezést telepítsék otthonukba, illetve mindig a megfelelő tüzelőanyagot használják!

További tájékoztatásért látogassanak el a www.futsokosankampany.hu weboldalra!

az eredeti hír itt elérhető