Tűzveszélyes a kiszáradt fenyőfa

2018.01.13

A vágott fenyőfa a meleg szobában néhány hét alatt kiszáradhat, ezzel jelentősen nő a gyúlékonysága. Fontos, hogy az ünnepek elteltével, a kiszáradt fán ne gyújtsuk meg a maradék csillagszórókat, vagy gyertyát, mert az pillanatok alatt lángra lobbanthatja a fát!

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy a díszítésként használt, vagy karácsonyfán gyújtott gyertyákat, csillagszórókat egy percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni! Mindig tartsuk szem előtt, hogy a gyertya, a karácsonyfán lévő csillagszóró, a nem biztonságos égősor a legkisebb óvatlanság esetén is könnyedén tüzet okozhat – olvasható a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Égő karácsonyfa oltását csak akkor szabad megkezdeni, ha a rajta lévő elektromos égősor csatlakozóját már a dugaljból kihúztuk! A keletkezett tűz oltását csak akkor kíséreljük meg, ha saját magunk vagy mások testi épségét azzal nem veszélyeztetjük! A mellékelt videóban, is jól látható, hogy a száraz fa pár másodperc alatt szinte teljesen lángba borul, ilyen eseteknél sose kíséreljük meg mi az oltást, hanem hívjuk a tűzoltókat.

Száraz karácsonyfa egy perc alatt leég:

A karácsonyfa közelében mindig legyen olyan eszköz, felszerelés, amellyel az esetlegesen keletkező tűz, annak kezdeti szakaszában nagy biztonsággal eloltható, nagyon fontos, hogy ha arra van szükség a menekülés biztosítható legyen, a helyiséget akadálymentesen el tudjuk hagyni.

Javasolják, hogyha gyertyát gyújtunk, legyen a közelben az oltásra alkalmas eszköz, egy kancsó víz, vagy porral oltó készülék.

Abban az esetben, ha nem tudjuk elfojtani a lángokat, azonnal értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívószámon!

az eredeti hír itt elérhető